Ökande desperation när matpriserna skenar i krisande Libanon

Beirut, 211122 (IPS) – Situationen blir allt värre i det svårt krisdrabbade Libanon. De skyhöga matpriserna fortsätter att stiga medan allt fler drabbas av fattigdom.

Hadi Hassoun sitter på en gata i Beirut och tigger. Han har inga förhoppningar om att kunna få ett arbete i ett land som fallit ned i en djupnande ekonomisk kris. Redan tidigare var problemen med fattigdom och orättvisor utbredda i Libanon – men på senare tid har den negativa utvecklingen snabbt förvärrats.

Under det senaste året beräknas antalet som lever i fattigdom ha tredubblats och den lokala valutan rasar i värde. Landets ekonomi är i fritt fall och experter menar att minst hälften av de knappa sju miljoner invånarna är mycket hårt drabbade av krisen.

Unicefs kontor i Beirut uppger att tre av tio barn i landet numera får gå till sängs hungriga eller tvingas hoppa över måltider.

Den växande desperationen syns på Beiruts gator.

– Jag har fem barn och min yngsta dotter lider av ett hjärtproblem. Jag gör allt jag kan för att försöka få ihop de pengar som krävs för att täcka deras grundläggande behov, berättar Hadi Hassoun.

Bredvid honom står Khalid, som är i 60-årsåldern och egentligen heter något annat. Han arbetar som renhållningsarbetare i staden, men kommer från orten Wadi Khaled, som ligger 15 mil från Beirut. Det är också där hans familj bor.

– På grund av de stigande bränslepriserna har jag inte längre råd att åka och hälsa på familjen, men jag skickar hem pengar så att de har råd att köpa ris och linser, berättar han.

Khalid tjänar mindre än motsvarande 25 kronor om dagen.

Detta samtidigt som FN:s livsmedelsprogram uppger att matpriserna har stigit med över 600 procent under de senaste två åren.

Chefsekonomen vid en av landets största banker, Byblos, uppger att inflationen har fortsatt snabbt uppåt under 15 månader i rad.

Priserna på bland annat kött och bröd har stigit snabbt.

– Min familj har knappt råd att köpa bröd längre, berättar Khalid.

Enligt ekonomen Kamal Hamal Hamdan lever över halva befolkningen nu under fattigdomsgränsen, även om det saknas pålitlig officiell statistik över utbredningen.

Andra bedömare menar dock att de verkliga siffrorna kan vara ännu högre.

– Vissa bedömningar tyder på att 75 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen, och att siffran är ännu högre i vissa extremt fattiga områden, säger Adib Nehme, som är expert på utvecklingsfrågor.

Innan krisen beräknades 70 procent av landets rikedomar kontrolleras av bara en tiondel av Libanons befolkning.

Den djupa ekonomiska krisen har enligt experter fördjupat de ekonomiska orättvisorna i landet eftersom det är de fattiga och medelklassen som har drabbats hårdast. Detta medan de rika och de som har rätt politiska kontakter uppges ha kunnat skydda sina tillgångar.

– Polariseringen ökar i takt med att koncentrationen av rikedomar ökar samtidigt som Libanons ekonomi kollapsar, säger Adib Nehme.

Både han och Kamal Hamal Hamdan menar att krisen tillsammans med de djupa orättvisorna kan få ödesdigra resultat.

– Det kan leda till ökande sociala spänningar och våldsutbrott över hela landet, varnar Kamal Hamal Hamdan.

Mona Alami