Oro och rädsla präglar Myanmar

Hyderabad, 210203 (IPS) – Osäkerhet och oro präglar Myanmar efter militärens maktövertagande, uppger flera personer som IPS talat med. En företrädare för rohingyerna varnar för att förföljelsen av minoritetsgruppen nu kan förvärras ytterligare.

Ni Ni Aye var på måndagsmorgonen på väg mot sitt arbete vid ett teknikföretag i Rangoon, bara några timmar efter att armén hade gripit makten och infört undantagstillstånd. Hon försökte ringa till kollegor och släktingar för att få mer information, men telefonnätet låg nere. Då bestämde hon sig för att gå till jobbet för att se vad som pågick.

– Jag såg inga bepansrade fordon eller beväpnade soldater, men allting var så oerhört tyst. Det var förvirrande och ingen visste vad som hade hänt. Sen insåg vi att alla händelser utspelade sig i huvudstaden, berättar Ni Ni Aye för IPS.

Det var en oroande insikt, eftersom hennes familj precis hade flyttat till huvudstaden Naypyidaw, som ligger 37 mil norr om Rangoon.

– Jag vet inte hur det är med dem och kan inte få kontakt med dem. Jag är mycket oroad, sade hon på tisdagen.

Flera som IPS talar med berättar om den oro och rädsla som råder i Myanmar efter måndagens kupp. De uppger att de visste att det fanns en risk för ett maktövertagande från militären, men att tidpunkten ändå var oväntad.

Demokratiseringsprocessen i Myanmar har pågått i flera år – efter att militären styrt landet i flera decennier. Efter det val som hölls 2015 installerades Aung San Suu Kyi som landets civila ledare. Och i det val som hölls i november vann hennes parti NLD en jordskredsseger.

Efter valet har dock militären och vissa oppositionspartier hävdat att valet omgärdades av oegentligheter. Htet Htet, generalsekreterare för ett kvinnligt journalistförbund, säger till IPS att tecknen på en förestående statskupp kom i söndags då armén i ett pressmeddelande uppgav att regeringen inte hade lyckats hantera anklagelserna om valfusk.

På måndagsmorgonen meddelade så en tv-kanal som styrs av militären att man hade tagit över styret av landet, strax innan det nya parlamentet skulle samlas för sina första överläggningar. Samtidigt utlystes ett ettårigt undantagstillstånd där överbefälhavaren Min Aung Hlaing nu tagit över ledningen.

Sedan dess har ett antal framstående politiker, däribland Aung San Suu Kyi, samt studentledare och intellektuella gripits.

En grupp som inte fick delta i valet var den förföljda muslimska minoriteten rohingya. Efter valet 2015 hade många rohingyer förhoppningar om att NLD och den forne demokratihjälten Aung San Suu Kyi skulle sätta stopp för den politik som sedan länge diskriminerat minoritetsgruppen. Så blev det dock inte.

I stället stödde den nya ledningen landets militär i samband med att de genomförde en mycket våldsam kampanj mot rohingyerna i delstaten Rakhine – något som ledde till att fler än 700 000 människor tvingades fly över gränsen till grannlandet Bangladesh.

En av dem som tvingades fly är Dus Mohammed, som är ordförande för Rohingyernas ungdomsförbund. Han säger till IPS att Aung San Suu Kyi inte gjorde något för att stoppa förföljelsen och diskrimineringen av minoritetsgruppen. Men militärens återkomst till makten riskerar att förvärra förföljelsen ytterligare, menar han.

– Armén kommer utan tvekan att fortsätta med sin förföljelse –  nu kanske med ännu större frihet, säger Dus Mohammed till IPS från sitt hem i Bangkok, där han numera bor.

På senare år, under Aung San Suu Kyis styre, har situationen för Myanmars medier försämrats. På måndagen var telefonnäten över hela landet utsatta för störningar samtidigt som internet fungerande dåligt. Myanmars regering har även tidigare använt sig av dessa metoder för att begränsa mediernas möjligheter och för att kväva yttrandefriheten. Nu befarar många journalister i landet att situationen kommer att bli ännu värre.

– Just nu fungerar internet mycket dåligt och jag blir hela tiden nedkopplad. Men jag befarar att vi kommer att bli helt avstängda, säger den lokale journalisten Hsu, som inte vill bli citerad med hela sitt namn av rädsla för repressalier, till IPS.

På tisdagen kom rapporter om att det förekom vissa protester mot kuppen. NLD har dock vädjat till sina anhängare om att hålla sig lugna och vara försiktiga med att genomföra offentliga protestaktioner. Detta i kontrast till deras ledare Aung San Suu Kyi som enligt BBC ska ha uppmanat sina anhängare att protestera, innan hon greps.

Free Express Myanmar, landets främsta organisation för yttrandefrihet, publicerade nyligen en kritisk rapport om situationen i landet. Men efter kuppen vill inte organisationen uttala sig om det rådande läget.

– Vi håller en låg profil fram tills att situationen har klarnat, säger en av organisationens företrädare till IPS.

Stella Paul