Natten då Arafat övernattade på FN-ledningens kontor

New York, 210111 (IPS) – Konflikten mellan Israel och Palestina har i över 50 års tid förblivit en av de mest svårlösta frågorna för FN. Och under sin långa tid som ledare för PLO fick Yasser Arafat bara möjlighet att tala vid FN-högkvarteret vid ett enda tillfälle.

Nästan varje vecka har FN:s säkerhetsråd en stående fråga på sin dagordning – konsultationer om olika konflikter i Mellanöstern. Vid sidan av konflikterna i Syrien och Libyen har dessutom kriget i Jemen tillkommit på senare år. Det är en konflikt som beskrivs som världens största humanitära katastrof, där nästan 80 procent av befolkningen – motsvarande 24 miljoner människor – beräknas vara i behov av stöd och skydd.

Den mest långvariga konflikten i regionen är dock den mellan Israel och Palestina, och de palestinska kraven på en egen stat.

När Yasser Arafat förnekades visum till USA 1988, i syfte att besöka New York för att tala vid FN-högkvarteret, valde dock generalförsamlingen att kringgå åtgärden. Detta genom att tillfälligt förflytta generalförsamlingens möte till Genève – för att göra det möjligt för PLO-ledaren att medverka.

Innan dess besökte Yasser Arafat FN-högkvarteret 1974. I samband med det lyckades han undgå stora massor av både supportrar och motståndare som demonstrerade utanför FN-byggnaden genom att ta sig till byggnaden med hjälp av en helikopter som landade på en gräsmatta nära högkvarteret.

I samband med hans tal inför generalförsamlingen kom det olika uppgifter om huruvida PLO-ledaren bar ett vapen i sitt hölster och därmed hade valt att besöka ”fredens hus” beväpnad. Enligt en nyhetskälla hade Yasser Arafat setts lyfta ur vapnet från vapenbältet innan han gick upp i talarstolen.

– Jag har kommit hit i dag med en olivkvist, och en frihetskämpes vapen. Låt inte olivkvisten falla från min hand, sade PLO-ledaren inför generalförsamlingen.

Vissa delegater påstod dock att det inte stämde att Yasser Arafat var beväpnad.

FN-korrespondenten Iftikhar Ali arbetar för den pakistanska nyhetsbyrån APP och har bevakat generalförsamlingens allmänna debatter sedan 1971.

Han berättar för IPS att Yasser Arafats helikopter landade mitt i natten och att han då erbjöds att övernatta på FN-sekretariatets kontor eftersom det ansågs för riskfyllt att låta den palestinska ledaren ta in på något av stadens hotell.

Iftikhar Ali säger att det landade två helikoptrar den natten, och att PLO-ledaren kom med den andra.

– Det fanns en del kameramän som stod och väntade denna orimligt tidiga morgon, men endast två skrivande journalister – Tony Goodman från Reuters och jag. Säkerhetsmän eskorterade sedan Yasser Arafat in till FN-huset och upp till generalsekreterarens 38:e våning där han övernattade i ett gästrum.

Enligt legenden övernattade aldrig PLO-ledaren på samma ställe två nätter i rad, för att undgå att bli mördad av Israel.

Men Yasser Arafat lyckades i alla fall att tala i FN – till skillnad från flera andra kontroversiella ledare som Iraks Saddam Hussein, Syriens Hafez al-Assad eller hans son Bashar al-Assad, eller Nordkoreas Kim Il-Sung och hans barnbarn Kim Jong-Un.

En annan som dock lyckades besöka FN-högkvarteret var Libyens diktator Muammar Gaddafi, som var där i september 2009. Väl där höll han ett tal som var sex gånger så långt som den tid som hade tilldelats honom. I talet gick Muammar Gaddafi till hårt angrepp mot säkerhetsrådet och begärde att George Bush och Tony Blair skulle åtalas för Irakkriget, samt krävde massiva skadestånd till Afrika med anledning av kolonialismen.

Thalif Deen