Uganda: Satsning har hjälpt flyktingbarn att fortsätta skolan

Kampala, 210111 (IPS) – Ugandas nedstängning av skolorna för att hejda coronapandemin har gjort situationen ännu mer utsatt för den stora grupp av flyktingbarn som bor i landet. Men tack vare en internationell satsning har en del av barnen kunnat fortsätta sina studier hemifrån.

I november beordrade Ugandas president Yoweri Museveni att landets skolor skulle öppna igen för första gången sedan i mars. Men beslutet gällde bara de elever som går sista året på sina utbildningar.

För 13-åriga Wita Kasanganjo som går i grundskolan i flyktinglägret Kyangwali i distriktet Hoima innebar det ingen förändring.

– Det är inte roligt att jag inte har kunnat gå i skolan på så länge. Jag saknar mina vänner och lärare, säger hon till IPS.

Hon har levt som flykting i Uganda de senaste fem åren tillsammans med sin mamma, efter att de tvingades fly undan strider som bröt ut provinsen Ituri i grannlandet Kongo-Kinshasa.

Skolnedstängningen i Uganda har drabbat närmare 15 miljoner elever, inklusive alla de barn som bor i något av landets flyktingläger. I slutet av förra året beräknades fortfarande 13 miljoner vara hemma från skolan, en del helt utan tillgång till utbildningsmaterial.

Rädda Barnen uppger att flyktingbarnen är en av de mest sårbara grupperna i Uganda, det land som har det största antalet flyktingar på kontinenten. Redan innan pandemin gick över hälften av flyktingbarnen inte i skolan, enligt uppskattningar. Rädda Barnen uppger dessutom att den utbildning som erbjuds ofta är av undermålig kvalité på grund av brist på lärare, klassrum och skolmaterial. I vissa fall kan en klass bestå av uppemot 250 elever.

Wita Kasanganjo har dock haft tur, eftersom hon ingår i en satsning som lanserades för två år sedan i samarbete mellan lokala myndigheter och internationella aktörer via den globala fonden Education Cannot Wait, ECW. Satsningen, som uppges vara den första av sitt slag, är inriktad mot barn och ungdomar i tolv av de distrikt i landet där det bor många flyktingar. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR bor det mer än en halv miljon barn som inte går i skolan i dessa områden.

För Wita Kasanganjo har programmet inneburit att hon fått tillgång till de material hon behöver för att kunna fortsätta sina studier hemifrån.

När coronakrisen började inriktades satsningen snabbt på att se till att skapa säkra studiemiljöer och att ge barnen möjlighet att övergå till olika former av distansundervisning.

ECW:s chef Yasmine Sherif betonar att barn som tillhör marginaliserade grupper löper en särskilt stor risk för att hoppa av skolan helt när det uppstår avbrott i undervisningen i samband med kriser.

– Särskilt utsatta är flickor, som löper högre risk för barnäktenskap och för tidiga graviditeter, säger Yasmine Sherif.

I samband med skolnedstängningarna kunde programmet i Uganda, med stöd från internationella organ och organisationer, leverera 38 000 utbildningspaket och ett stort antal radioapparater som drivs av solenergi till en del av de allra fattigaste flyktingfamiljerna. Detta för att barnen skulle få möjlighet att delta i lektioner som sänds ut på radio av lokala radiostationer.

– Jag har följt läsuppgifterna och besvarat alla frågor. Ibland har det dock varit svårt att få fram de rätta svaren, men min mamma har låtit mig att plugga tillsammans med några vänner för att vi ska kunna samarbeta. Det har fungerat bra, berättar Wita Kasanganjo.

Geatano Apamaku är chef för radiostationen Radio Pacis i regionen West Nile i Uganda, som ligger nära gränsen till Kongo-Kinshasa. Det är det område i landet där allra flest flyktingar bor, upp emot 750 000 människor. Radio Pacis har deltagit i satsningen på radiosända lektioner.

– Vi har låtit barn ringa in för att kunna ställa frågor till lärare. Jag tror att det har varit effektivt eftersom många barn har föräldrar som inte kan läsa och skriva, säger Geatano Apamaku till IPS.

Dugale Severy är lärare och själv flykting från Sydsudan. Han säger att barnen inom programmet har kunnat erbjudas en bra skolgång trots den svåra situationen.

– Jag hoppas att den här utbildningsformen ska kunna erbjudas även till andra flyktingbarn i olika delar av världen.

Gladys Nayema är en annan av de flickor som tack vare satsningen har kunnat fortsätta att gå i skolan, trots nedstängningarna.

– Vissa av mina skolkamrater blev glada när skolorna stängde, eftersom de såg det som ett tidigare lov. Men jag har fortsatt att plugga med det material jag fått, och jag uppmanar andra att göra detsamma eftersom det har varit värdefullt, säger hon till IPS.

Wambi Michael