Snabb uppgång för förnybar energi i Argentina

Buenos Aires, 210108 (IPS) – Utvecklingen mot fler förnybara energikällor går snabbt framåt i Argentina. Under de senaste åren har mängder av nya satsningar på vind- och solenergi lanserats.

I slutet av september började den enorma solparken Cauchari leverera ström till Argentinas elnät. Det är den senaste i en lång rad satsningar som har genomförts i Latinamerikas tredje största ekonomi. Detta sedan Argentinas kongress för fem år sedan genom en ny lag beslutade att på nationell nivå utöka användningen av förnybara energikällor.

Fram till dess hade energibehoven nästan uteslutande täckts av olja, naturgas och storskaliga vattenkraftverk, samt till en mindre del av kärnkraft.

Men enligt officiell statistik har 135 satsningar på förnybara energiprojekt lanserats under de senaste fyra åren.

Under förra årets första tio månader stod de förnybara energikällorna i genomsnitt för nio procent av den el som konsumerades i landet – en siffra som steg till knappa tolv procent i oktober. Samtidigt var elkonsumtionen i Argentina lägre under året på grund av den minskande ekonomiska aktivitet som följt i spåren av pandemin.

Uppgången är samtidigt tydlig, med tanke på att de förnybara energikällorna täckte mindre än två procent av elkonsumtionen fram till för tre år sedan.

Dock tror få bedömare att Argentina kommer att leva upp till den målsättning som antogs för fem år sedan om att de förnybara energikällorna ska stå för en fjärdedel av elkonsumtionen 2025.

Den globala ekonomiska krisen och de stora inhemska problemen är ett par av orsakerna till att det målet blir svårt att nå – trots att landet anses ha en stor potential.

– Argentina är ett stort land med stora möjligheter att utvinna solenergi i norr och vindkraft i söder. Problemet är att det råder brist på högspänningsledningar för att transportera energin till de platser där behoven finns. Och det finns ännu inga planer på att investera i sådana, säger ekonomen Julián Rojo vid energiforskningsorganisationen Instituto Argentino de Energía General Mosconi.

Daniel Gutman