Länder uppmanas stänga lokala elfenbensmarknader

Honolulu, 160912 (IPS) – Internationella naturvårdsunionen har röstat för att förbjuda inhemsk handel med elfenben för att stoppa slakten på elefanter i jakten på betar.

Ett starkt uttalande till stöd för förbudet kom från Uganda som tillsammans med 28 andra afrikanska stater ingår i samarbetet African Elephant Coalition.

-De som tjänar på handeln med elfenben är kriminella och terrorister, sa en ugandisk representant och tillade att rebellrörelsen Herrens befrielsearmé tjänar pengar på handeln med elfenben.

Länder som Japan, Sydafrika och Namibia ville ha in undantag, men fick se sig besegrade när en överväldigande majoritet röstade för resolutionen i samband med en tio dagar lång kongress i Hawaii.

USA och Kina som är de största marknaderna, lovade för ett år sedan att de ska införa nästan totalförbud för inhemsk handel med elfenben. USA har infört ett förbud medan Kina inte uppgett när ett sådant förbud ska införas.

Beslutet är inte bindande, men Internationella naturvårdsunionen, IUCN, har den starkaste och mest inflytelserika rösten i naturskyddsfrågor och samlar 1 400 representanter för olika stater, myndigheter och organisationer. Resolutionen, där IUCN uppmanar världens regeringar att stänga ner lokala elfenbensmarknader, stöddes bland annat av USA och Gabon och har syftet att stoppa efterfrågan på elfenben för att hejda tjuvjakten.

Omkring 27 000 savannelefanter i 18 afrikanska länder dödas i tjuvjakt varje år enligt nya uppgifter från projektet Great Elephant Census. Det innebär att åtta procent av elefanterna på Afrikas savanner försvinner varje år. En elefant dödas varje kvart enligt aktivister.

Kriminella nätverk smugglar betar till Asien där de säljs som inhemska produkter – främst i Kina, Vietnam och Hong Kong – under förevändningen att det handlar om elfenben som importerades innan den internationella elfenbenshandeln förbjöds 1989.

-Det är fantastiskt att resolutionen godkändes. Det innebär en stor seger. Nu uppmanar vi regeringar att säga att nu är det över – nu blir det ingen mer inhemsk handel med elfenben, säger Susan Lieberman från organisationen Wildlife Conservation Society.

Den 24 september hålls Cites-konferensen i Johannesburg där frågan ska diskuteras vidare.

Den internationella handeln med elfenben förbjöds 1989 av konventionen om handel med hotade arter, Cites, men stora lager av elfenben tilläts att auktioneras ut lagligt under 1990-talet och 2008. Det ledde till en kraftig ökning av tjuvjakten i Afrika och till att ett internationellt förbud mot handel med elfenben infördes, som löper ut 2017.

Delegater i Honolulu säger att godkännandet av resolutionen innebär att det blir i det närmaste omöjligt för Cites-konferensen att låta Sydafrika eller andra nationer fortsätta med begränsad försäljning av elfenben. En resolution om ett förbud av inhemsk handel med elfenben kommer läggas fram vid konferensen.

Guy Dinmore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *