Jemens barn hårt drabbade i bortglömd konflikt

Rom, 160909 (IPS) – Den våldsamma konflikten i Jemen fortsätter. För många barn i landet, som redan tillhör en av världens allra fattigaste befolkningar, har inbördeskriget ett mycket högt pris. Flera hundra barn har rekryterats som barnsoldater.

Trots att våldet i Jemen hela tiden kräver nya offer är det knappast en konflikt som fått stor uppmärksamhet i de globala medierna. Rösterna från landets plågade befolkning har inte nått ut till omvärlden.

Konflikten inleddes i samband med att shiitiska huthirebeller lyckades inta huvudstaden Sanaa 2014. Som svar på det inledde en koalition ledd av grannlandet Saudiarabien luftangrepp mot rebellkontrollerade områden i Jemen.

Bombningarna och striderna på marken mellan rebeller och regeringsstyrkor har slagit hårt mot civilbefolkningen och många barn fortsätter att utsättas för grova människorättsbrott.

Den saudiledda koalitionen har med militärt stöd från både USA och Storbritannien gått till krig för att “skydda” Jemen och dess befolkning mot huthirebellerna. Men i verkligheten talar mycket för att de övergrepp som begåtts i samband med denna kampanj snarare har fått motsatt resultat och skapat en omfattande förstörelse.

Konflikten kommer att få långa följdverkningar för landets utveckling. Nyligen uppgav FN att minst 10 000 människor har dödats och hela 2,5 miljoner tvingats på flykt. För den redan utsatta lokalbefolkningen har fattigdomen förvärrats av den blodiga konflikten.

Samtidigt har både USA och Storbritannien fortsatt att sälja vapen för stora belopp till Saudiarabien.

Enligt FN:s barnfond Unicef dödades fler än 900 jemenitiska barn bara under förra året. Dessutom har alla sidor i konflikten och extremistiska grupperingar fortsatt att rekrytera barnsoldater – en tredjedel av de som strider i landet i dag uppges nu vara barn.

Förra året kunde FN dokumentera 850 fall där barn hade rekryterats, vilket var en femfaldig ökning jämfört med föregående år. De väpnade grupperna uppges även hålla barn som misstänks sympatisera med motståndarsidan som fångar.

Enligt Human Rights Watch, är 25 av de 140 personer som hålls fångar av väpnade grupper i landets södra del barn som ännu inte hunnit fylla 15 år.

Många unga pojkar lockas att bli barnsoldater av ekonomiska skäl, uppgav al-Jazira i en artikel tidigare i år. Enligt artikeln har många utfattiga jemenitiska familjer låtit sina söner rekryteras av huthirebeller eller regeringstrogna styrkor mot en ersättning på motsvarande mellan 60 och drygt 120 kronor om dagen.

-Det finns många familjer i flera provinser som skickar ut sina barn för att strida i utbyte mot pengar. Alla dessa familjer blev av med sin inkomstmöjligheter i början kriget, förklarar Amal al-Shami, som är ordförande för en människorättsorganisation i Sanaa, i al-Jaziras artikel.

Den svåra situationen i landet har gjort det lätt för de stridande grupperna att rekrytera barnsoldater.

-Barn dödas eftersom de betraktas som framtida soldater. Barn växer upp med hat, säger Anthony Nolan, vid Unicef.

Enligt en rapport från Unicef deltar barn som bara är 14 år gamla i de strider som just nu utkämpas i Jemen.

Rose Delaney

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *