Kraftig ökning av diabetes i världen

New York, 160412 (IPS) – Sedan 1980 har antalet vuxna med diabetes i världen fyrdubblats från 108 miljoner till 422 miljoner år 2014. De snabbaste ökningarna har skett i låg- och medelinkomstländer.

Sjukdomen är nära kopplad till fattigdom i de flesta regioner, uppger Alessandro Demaio vid Världshälsoorganisationen, WHO.

Alessandro Demaio, som är expert på icke smittsamma sjukdomar och kostvanor, säger att fattigdom är en riskfaktor för diabetes både i låg, medel- och höginkomstländer. En oproportionellt stor andel av de fattigaste drabbas av diabetes.

-Vi har sett en enorm ökning av förekomsten av diabetes under de senaste trettio åren. Det är oroande att hälften av de som är drabbade inte har fått någon diagnos. I utvecklingsländer kan sjukvården sakna möjligheten att göra glukostester, säger Francesco Branca, chef för hälsa och utveckling på Världshälsoorganisationen.

I Afrika söder om Sahara har vårdpersonal ibland förväxlat symptomen på diabetes och malaria som de är mer vana vid att diagnosticera, förklarar han.

Den ökade förekomsten av diabetes beror enligt Alessandro Demaio till stor del på dramatiska förändringar i kosthållningen runt om i världen under de senaste decennierna, men också på förändringar i miljön där mat produceras.

Många av de som lever med diabetes finns i medelinkomstländer men är ofta fattiga stadsbor.

-Det är en svår situation i Indien där människor flyttar från landsbygden till områden där andra kostvanor och livsvillkor råder, säger Francesco Branca.

I de fattigaste länderna kan det vara svårt att få tillgång till behandling. Insulin är inte tillgängligt i 23 procent av låginkomstländerna enligt Francesco Branca.

Hälso- och sjukvården är inte rustad för att behandla komplikationer till följd av diabetes, som amputationer eller njurdialys. Diabetes är den vanligaste orsaken till blindhet hos vuxna, förklarar Francesco Branca.

-De höga kostnaderna som är förknippade med behandling av diabetes och de funktionshinder som sjukdomen medför innebär att diabetes även kan öka fattigdomen, menar Alessandro Demaio.

Ökningen av icke smittsamma sjukdomar har lett till ett ökat fokus på kostvanor i FN:s och Världshälsoorganisationens arbete.

Alessandro Demaio framhåller att övervikt och diabetes också hör samman med kostvanor.

Enligt en studie som publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet för några veckor sedan är det nu fler människor i världen som lider av fetma än av undernäring.

Francesco Branca påpekar att det är möjligt att både vara överviktig och ha brist på viktiga näringsämnen som järn. I Latinamerika är det vanligt att barn som drabbas av kortväxthet på grund av dålig näringstillgång även är överviktiga.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Lyndal Rowlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *