Krav på inhemsk finansiering av hiv-insatser möter motstånd

New York, 160413 (IPS) – FN-organet Unaids uppmaning att låg- och medelinkomstländer bör bidra med ytterligare 7 miljarder dollar till år 2020 för att bekämpa hiv och aids väcker farhågor.

Jamila Headley som är chef för den USA-baserade organisationen Health Global Access Project säger till IPS att Unaids analys av ländernas ekonomiska situation, som används för att motivera kraven på en ökad finansiering, baseras på felaktig information.

-I exempelvis Malawi var regeringen nyligen tvungen att skära ner på antalet anställda inom hälso- och sjukvården eftersom det inte finns tillräcklig finansiering, säger hon.

De ökade kraven kan få konsekvenser för utsatta grupper som unga flickor i Afrika söder om Sahara. Denna grupp utgör 74 procent av de nya hiv-smittade i åldern 15-24 år enligt siffror från Unaids.

-Omkring 2 000 flickor och unga kvinnor i Afrika söder om Sahara smittas av hiv varje vecka, säger Marama Pala, ordförande för det internationella samfundet för kvinnor som lever med hiv.

Marama Pala menar att minskade resurser kan innebära att det blir lägre prioriterat att ta itu med de komplexa sociala och kulturella orsakerna till ökningen av antalet smittade unga kvinnor i Afrika söder om Sahara.

Javier Hourcade Bellocq vid den internationella hiv/aids-alliansen ser en risk för att vissa utsatta grupper utelämnas om man förlitar sig på inhemsk finansiering.

-Skulle en regering i Asien eller Latinamerika kunna bidra med finansiering till en organisation för kvinnliga sexarbetare, till påverkansarbete eller till organisationer som agerar vakthund? Förmodligen inte, säger Javier Hourcade Bellocq.

Han menar att inhemsk finansiering är en viktig del i arbetet för att bekämpa hiv och aids och att låg- och medelinkomstländer redan sakta börjat öka sina investeringar.

-Men det är viktigt att inte förutsätta att alla länder med lika höga inkomster har samma möjligheter att bidra till arbetet med att bekämpa hiv och aids.

Javier Hourcade Bellocq säger att den uppdelning som Unaids har gjort inte tar hänsyn till inkomstskillnader och skulder i medelinkomstländer.

Unaids säger till IPS i ett uttalande att dess strategi är att uppmuntra låg- och medelinkomstländer att genom ökad inhemsk finansiering i allt högre grad själva äga frågan om hiv-bekämpning.

“Men det internationella samfundet har ett ansvar att se till att hiv-programmen når de mest utsatta grupperna i de länder som har minst möjlighet att fullt ut finansiera samlade insatser för att bekämpa hiv och aids,” uppger FN-organet.

Lyndal Rowlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *