Kvinnor söker större roll i fredsprocesser

New York, 151019 (IPS) – FN-resolutionen om kvinnor, fred och säkerhet antogs för 15 år sedan av säkerhetsrådet och betecknas av många som en milstolpe. Nu pågår en utvärdering av resolutionen.

Den 31 oktober är det 15 år sedan resolution 1325 antogs vilken har som mål att stärka kvinnors roll i fredsprocesser.

-Efter CEDAW-konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor har 1325 blivit det kraftigaste instrumentet för att organisera och mobilisera kvinnor runt om i världen, säger Mavic Cabrera-Balleza, internationell koordinator på Globala nätverket för kvinnliga fredsbyggare.

När resolutionen antogs var det första gången som FN:s säkerhetsråd fastställde kopplingen mellan kvinnors rättigheter och jämställdhet samt internationell säkerhet.

-Det var första gången som FN:s mäktigaste organ lyfte fram kvinnligt ledarskap som kärnan i fredsbyggande, säger Mavic Cabrera-Balleza till IPS.

Nu utvärderas arbetet med FN-resolutionen 1325. FN:s jämställdhetsorgan UN Women uppger att våld och konflikter i världen kostade över 14 biljoner dollar under förra året och att extremister på olika håll i världen förstärker kvinnors underordning med sin ideologi och krigstaktik.

En ny global studie av genomförandet av resolution 1325 presenterades för en vecka sedan av Radhika Coomaraswamy, FN:s särskilda representant för barn i väpnade konflikter.

I samband med att rapporten presenterades sade FN-chefen Ban Ki-Moon att det nu finns fler kvinnor på ledande poster inom FN-systemet än någonsin tidigare. Han gav även ett löfte om att 15 procent av FN:s medel för fredsbyggande ska användas till att främja jämställdhet och kvinnors egenmakt.

Bland annat har fem kvinnor utsetts till särskilda representanter inom fredsbevarande uppdrag i Haiti, Elfenbenskusten, Västsahara, Sydsudan och Cypern. Den norska generalen Kristin Lund har också blivit den första kvinnliga befälhavaren att leda en FN-styrka.

Mavic Cabrera-Balleza påpekar att kvinnor lett fredsförhandlingarna med Moros islamiska befrielsefront i Filippinerna, att kvinnor i Colombia för första gången är huvudförhandlare i fredssamtalen med Farc och att kvinnor i Liberia tvingade fram en fredsuppgörelse genom att inte låta förhandlare lämna förhandlingslokalen förrän ett avtal hade nåtts.

Shelby Quast vid den New York-baserade kvinnorättsorganisationen Equality Now menar även hon att resolution 1325 blivit ett viktigt verktyg för att främja kvinnors deltagande i fredsprocesser.

-Men vi måste fortfarande argumentera för att kvinnor ska inkluderas i fredssamtalen varje gång, säger hon.

I fredssamtal för Syrien saknas kvinnor vid förhandlingsborden.

Jared Genser som är medförfattare till en rapport om FN:s säkerhetsråd och de mänskliga rättigheterna menar att FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon måste öka resurserna kraftigt när det gäller genomförandet av resolution 1325 eftersom nästan inga nya pengar avsatts till detta de senaste 15 åren. Dessutom måste en samordnare utses inom FN-systemet och UN Women koordinera arbetet, enligt Jared Genser. Han framhåller även att säkerhetsrådet borde arbeta systematiskt med att införa sanktioner mot stater, icke-statliga aktörer och individer som använder våldtäkt och sexuellt våld som ett vapen i krig.

Endast 48 av 193 länder har utvecklat nationella handlingsplaner för resolution 1325. Mavic Cabrera-Balleza framhåller att kvinnors centrala roll i fredsförhandlingarna i Colombia och Filippinerna fortfarande utgör undantag snarare än regel.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *