FN-personal protesterar mot lönesänkningar

New York, 151016 (IPS) – De FN-anställdas fackförbund är mycket kritiskt till ett förslag som skulle leda till sänkta löner för alla med lägre befattningar inom världsorganisationen, samtidigt som de högre upp i hierarkin inte skulle påverkas.

Ian Richards, ordförande för fackförbundet CCISUA, som representerar 60 000 FN-anställda, är mycket kritisk till förslaget och nämner de anklagelser om korruption som nyligen riktats mot John Ashe, tidigare ordförande för generalförsamlingen.

-Det pågår försök att drastiskt sänka lönerna för den del av personalen som riskerar sina liv ute på fältet samtidigt som en före detta ordförande för generalförsamlingen påstås ha mottagit en miljon dollar i mutpengar som gått till Rolexklockor, massage och en privat basketbollsplan, säger Ian Richards till IPS.

Enligt uppgift har FN:s avdelning för personalärenden, ICSC, lagt fram ett förslag på en ny lönestruktur som i november kommer att behandlas av generalförsamlingens femte kommitté som har ansvar för FN:s ekonomi.

Ian Richards hävdar att fackförbundet räknat ut att förslaget skulle innebära lönesänkningar på uppemot tio procent för tusentals FN-anställda.

-Missnöjet är mycket stort bland många kollegor. Det här sänder en signal om att det hårda jobb som personalen lägger ner inte längre värderas.

Barbara Tavora-Jainchill, som är ordförande för FN-fackets avdelning i New York, skrev nyligen i ett brev till personalen att förslaget dessutom skulle leda till att de högsta FN-tjänstemännen i stället skulle få lönehöjningar. “Detta är omoraliskt. Vi kan inte och kommer inte att ställa oss bakom detta förslag utan bekämpa det efter bästa förmåga”, skrev Barbara Tavora-Jainchill.

Enligt Ian Richards har personal ute på fältet tagit mycket illa vid sig av förslaget.

-En av mina kollegor i Sydsudan berättade att när nedskärningarna hade presenterats vid ett personalmöte så såg det ut som om alla i rummet precis hade fått ett slag i magen.

Han påpekar samtidigt att 19 personer som var FN-anställda eller arbetade inom FN-projekt dödats i Sydsudan sedan början av 2011, samtidigt som ännu fler blivit skadade.

-Men det värsta när man arbetar i frontlinjen är inte de fysiska farorna, utan känslan av att inte få stöd, vare sig av landets representanter eller av FN självt, säger Ian Richards.

Barbara Tavora-Jainchill säger till IPS att det slutgiltiga beskedet om de nya lönerna förväntas komma i slutet av året.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *