Den snabba urbaniseringen Asiens största utmaning

New York, 151020 (IPS) – Inom tre år väntas över hälften av befolkningen i Asien och Stillahavs-regionen bo i städer. Enligt en ny FN-rapport är den snabba urbaniseringen en av de största utmaningar regionen står inför.

På måndagen presenterade de två FN-organen Unescap och UN-Habitat en ny rapport om tillståndet i Asiens städer som slår fast att inflyttningen från landsbygden har gått mycket snabbt. Mellan 1980 och 2010 ökade invånarantalen i regionens städer med en miljard människor. År 2050 beräknas 3,2 miljarder asiater bo i städer. Bara i Kina och Indien kommer städernas befolkningar enligt beräkningar att öka med ytterligare 700 miljoner invånare.

Antalet megastäder, städer med fler än tio miljoner invånare, förväntas också öka. För närvarande finns det 17 sådana städer i regionen, varav några tillhör världens största – Tokyo, Delhi och Shanghai. År 2030 förväntas den siffran ha utökats med ytterligare fem megastäder.

Regionens snabba ekonomiska tillväxt har enligt rapportförfattarna lett till att hundratals miljoner asiater har kunnat lämna fattigdomen bakom sig. Detta har samtidigt skapat en växande urban medelklass som numera består av närmare två miljarder människor.

Samtidigt bor fler människor i Asien i slummen än i någon annan världsdel och i flera länder är fattigdomen fortfarande mycket utbredd. Sex av tio sluminvånare bor i Asien, enligt UN-Habitat. Enligt Världsbanken tvingas 758 miljoner människor i Asien klara sig på mindre än motsvarande tio kronor om dagen.

Även om fattiga familjer i städerna har fått ökade inkomster så drabbas de också av stigande kostnader i samband med att städernas marker ökar i värde, något som också leder till att områden som bebos av fattiga blir intressantare för stadsplanerare. Detta har i sin tur lett till att människor tvingats bort från sina bostäder. Inför sommar-OS i Peking 2008 tvingades nästan en halv miljon bort från sina hem för att ge plats åt nya sportarenor, bostads- och kontorshus. På samma sätt tvingades 200 000 fattiga invånare i New Delhi bort från sina hem inför Samväldesspelen 2010.

Författarna till den nya rapporten påpekar att orättvisorna i många städer är mycket stor eftersom de fattiga invånarna ofta tvingas leva utan tillgång till riktiga bostäder, vatten, toaletter och sjukvård. I många fall har de inte ens tillgång till en juridiskt riktig adress.

I en kommentar till rapporten skriver Shamshad Akhtar från Unescap, att “oacceptabelt många människor fortfarande tvingas bo i slumområden, med otillräckliga inkomster där de lever i en utsatt och ohälsosam miljö”. Hon påpekar vidare att de nuvarande ekonomiska modellerna inte räcker för att kunna skapa en “inkluderande och hållbar utveckling”.

Rapportförfattarna varnar även för att många av regionens städer är mycket sårbara för naturkatastrofer och klimatförändringarnas effekter. Nästan tre fjärdedelar av de dödsfall som inträffade på grund av naturkatastrofer mellan 1970 och 2011 rapporterades från Asien och Stillahavsregionen. De fattiga är den grupp som drabbas hårdast i samband med dessa händelser.

Av dessa skäl menar rapportförfattarna att de asiatiska städerna måste öka katastrofberedskapen, bli mer beredda på klimatförändringarnas effekter, samt mer inkluderande och hållbara. I rapporten påpekas samtidigt att vi lever i en tid där antalet människor som bor i städer för första gången i historien är fler än de som bor på landsbygden.

Tharanga Yakupitiyage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *