Ungdomsarbetslösheten ökar i världen

New York, 151015 (IPS) – Unga löper fyra gånger större risk än vuxna att drabbas av arbetslöshet visar en ny rapport. Omkring 40 procent av världens arbetslösa är unga.

Den nya rapporten från Solutions for Youth Employment, ett flerpartsforum där både Världsbanken och Internationella arbetsorganisationen ingår, presenterades i tisdags.

“I dag ser vi en generation som har stor potential men de står mitt i den rådande ekonomiska krisen,” konstateras i rapporten.

Av världens 1,8 miljarder unga människor lever de flesta i utvecklingsländer och en tredjedel har inte tillgång till arbete eller utbildning.

En av fyra unga människor kan inte hitta arbeten med en lön på över tio kronor per dag och arbetslösheten bland unga kvinnor är upp till tio procent högre än bland unga män.

Solutions for Youth Employment konstaterar att effekterna av 2008 års globala ekonomiska kris utgör en av de främsta orsakerna till ungdomsarbetslösheten. Otillräckliga kvalifikationer och att kompetens är dåligt anpassad till behov anges också som orsaker.

Mellan 25 och 45 procent av de anställda i 24 europeiska länder är antingen överkvalificerade eller underkvalificerade för sina jobb. I 27 låg- och medelinkomstländer runt om i världen har mindre än hälften av de anställda en kompetens som väl matchar befattningen.

I andra länder är många av de arbetslösa välutbildade men saknar den tekniska kompetens eller yrkeskunskap som efterfrågas. Under det kommande årtiondet kommer mer än en miljard unga människor att komma ut på arbetsmarknaden, men endast 40 procent av dessa kommer kunna hitta jobb som finns i nuläget, enligt Solutions for Youth Employment.

Den nya rapporten belyser behovet av att skapa nya arbetstillfällen för att hålla sysselsättningen stabil. Det uppges att det kommer att behöva skapas 600 miljoner nya jobb under det kommande årtiondet, vilket innebär cirka 5 miljoner nya jobb per månad. Prognoserna visar samtidigt att ungdomsarbetslösheten förväntas öka i många låginkomstländer. Att unga inte arbetar innebär förlorad produktivitet och minskade skatteintäkter samt ökade kostnader för det sociala skyddsnätet.

Solutions for Youth Employment varnar för ökad social oro kopplat till inkomstskillnader och ungdomsarbetslöshet.

Ungdomsarbetslösheten berörs i mål nummer åtta i FN:s nya hållbara utvecklingsmål som handlar om att sörja för hållbar ekonomisk tillväxt och värdigt arbete för alla. En delmålsättning är att minska andelen ungdomar som är arbetslösa eller som saknar tillgång till utbildning fram till år 2020.

Tharanga Yakupitiyage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *