Zimbabwes skogar minskar snabbt

Harare, 150210 (IPS) – Zimbabwes frodiga och djurrika skogar minskar snabbt i omfång. Allt fler träd fälls för att bli timmer, för att röja mark för tobaksodlingar, eller för att användas av lokala träkolsproducenter.

-Med den hastighet som avskogningen håller nu kommer Zimbabwe att förvandlas till en fullständig öken inom 35 år – om inte snabba lösningar kommer till, och om inte folk slutar att oreglerat fälla träd för att använda till ved, säger Marylin Smith, som är en oberoende naturvårdare i provinsen Masvingo.

Enligt FN:s miljöprogram Unep skövlades i genomsnitt 327 000 hektar skogar om året i Zimbabwe mellan 1990 och 2010.

Marylin Smith menar att det största problemet utgörs av att allt fler tobaksodlare fäller träd som används som torkved i deras produktion. Enligt landets tobaksindustri finns det över 88 000 tobaksodlare i landet, och miljövänner menar att deras verksamhet är ett av de största hoten mot skogarna.

-Det används enorma mängder ved i tobaksproduktionen, och tillsammans med den ökande användningen av ved som bränsle i hemmen kommer Zimbabwe till sist att stå utan skogar, säger ekologen Thabilise Mlotshwa, vid den lokala miljöorganisationen Save the Environment Association, till IPS.

Samtidigt menar Thabilise Mlotshwa att det finns skäl till varför träd skövlas för att användas som ved.

-Miljön offras, men ved är den enda energikälla som många på landsbygden har.

Det finns även andra skäl till avskogningen, påpekar Raymond Siziba, som arbetar vid jordbruksmyndigheten i distriktet Mvurwi.

-Det finns tusentals timmerförsäljare som inte sparar några träd i jakten på att tjäna pengar, säger han till IPS.

I många utvecklingsländer är befolkningen mycket beroende av träbränsle, och i Afrika gäller det uppskattningsvis 90 procent av kontinentens befolkning.

Zimbabwe är inte det enda landet i södra Afrika som är utsatt för snabb avskogning. En FN-panel ledd av Sydafrikas tidigare president Thabo Mbeki har bland annat slagit fast att timmerexporten från Moçambique till Kina ligger på betydligt högre nivåer än vad de officiella siffrorna visar.

Ghana är ett annat land som är hårt utsatt för skogsskövling, och mellan 1990 och 2005 försvann mer än en fjärdedel av landets skogar. Om utvecklingen fortsätter kan landet komma att stå helt utan skogar inom 25 års tid.

Miljöorganisationen Greenpeace har även varnat för utvecklingen i Kongobäckenets regnskogar, där timmerföretag enligt organisationen är på väg att skövla en regnskog som är lika stor som hela Frankrikes yta.

Den största skogsskövlingen står dock vanliga människor för. I Zimbabwe, ett land som länge varit drabbat av en djup ekonomisk kris, har allt fler människor börjat fälla timmer för att försöka försörja sig. Den zimbabwiska regeringen hävdar att man gör vad man kan för att motverka skogsskövlingen, men många menar att det ekonomiska läget i landet gör det svårt att motverka att människor fäller och säljer timmer.

-Detta är inget som vi har valt att göra, utan något som vi gör för att få pengar att överleva då det saknas andra arbeten, säger timmerförsäljaren Mevion Javangwe från Harare.

Men aktivisten Owen Dliwayo i staden Chipinge i östra Zimbabwe menar samtidigt att även landets politiker är involverade i timmerindustrin.

-Politikerna plundrar skogarna eftersom de äger de flesta sågverken via släktingar. Hur ska då folk bli motiverade att medverka till skydd av skogarna?, frågar sig Owen Dliwayo.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Jeffrey Moyo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *