Spökstäder i spåren av Mexikos knarkkrig

Ajuchitlán, Mexiko, 150209 (IPS) – Berget Águila har förvandlats till ett starkt fäste för de mexikanska maffior som slåss med varandra om kontrollen över den lukrativa knarkhandeln. Våldet har lett att orter tömts på invånare.

Från berget Águila kan de kriminella grupperna blicka ner över regionen Tierra Caliente i den södra delstaten Guerrero och kontrollera vilka som kommer och går i ett flertal mindre orter.

Tillsammans med de angränsande delstaterna är det fattiga Guerrero en av de regioner som drabbats allra hårdast av den organiserade brottslighetens kamp om kontrollen över knarksmugglingen. I orten Santa Ana del Águila, som ligger vid bergets fot och tidigare hade en befolkning på 748 invånare, har hälften av invånarna på senare tid gett sig av för att undkomma våldet. Här finns inte längre någon lokal polis, någon präst, eller någon handlare som kan driva den affär där befolkningen tidigare kunde köpa statligt subventionerade livsmedel.

Husens fönster är tillbommade och affärslivet har upphört. De lokala skolornas och vårdcentralens dörrar är låsta med kedjor och hänglås. Efter jullovet vågade bara en av skolorna öppna igen. Men priset blev högt – skolans enda lärare blev kidnappad under terminens andra dag, och hans familjemedlemmar har ännu inte lyckats få ihop den lösensumma som kidnapparna kräver.

-Jag är inte rädd för att dö, men det gör mig sorgsen att människor ska behöva dö på detta sätt, säger en av de invånare som fortfarande bor kvar i Santa Ana del Águila, till IPS.

Orten ligger i en av de kommuner som drabbats hårdast av det våld som präglar livet i Guerrero. Flera ökända knarkkartelller strider om kontrollen över regionen, som är en av de viktigaste för smugglingen av opiumvallmo, vilken används för att tillverka heroin. Kommunens borgmästare José Carmen Higuera, säger att de vanligaste brotten på senare år är kidnappningar och utpressning.

-Jag försöker göra så gott jag kan, men vi har behov av en mer effektiv strategi, med ordentligt underrättelsearbete, berättar borgmästaren.

Trots att båda hans företrädare har försvunnit spårlöst har inte José Carmen Higuera några livvakter. Och liksom i så många andra fall där lokala ledare har försvunnit, har inga utredningar om vad som hänt hans företrädare genomförts. José Carmen Higuera säger att de federala myndigheternas insatser mest handlar om att visa upp sig. -Städerna fylls av poliser och militärer, men inget händer och inga viktiga personer grips. Det de egentligen borde göra är att bege sig ut och skydda de små orternas befolkningar, det är där de skulle behövas, säger borgmästaren.

Kommunen består av huvudorten Ajuchitlán del Progreso och över hundra mindre orter utspridda över en stor yta, med en befolkning som bestod av nästan 140 000 invånare – innan avflyttningen inleddes.

Nästan hälften av det heroin som konsumeras i USA tillverkas numera i Mexiko. Enligt uppgifter från den amerikanska narkotikapolisen DEA ökade beslagen av heroin vid gränsen mot Mexiko med hela 324 procent mellan 2009 och 2013. Och det är delstaten Guerrero, som är en av Mexikos allra fattigaste, som länge varit den ledande producenten av heroin i landet. Vissa experter bedömer att närmare 40 procent av det heroin som produceras i landet kommer härifrån. Det är av det skälet som kampen om regionen, som har två hamnar, är så hård mellan de kriminella grupperna, och det är anledningen till att många orter, som Santa Ana del Águila, har förvandlats till rena spökstäder.

I Santa Ana del Águila och den närliggande byn Garzas berättar den kvarvarande lokalbefolkningen för IPS att de senaste striderna bröt ut strax efter julhelgen.

Efter att sju personer blivit kidnappade i januari meddelade en militär befälhavare att armén skulle inrätta en militärbas i huvudorten Ajuchitlán del Progreso, för att skydda lokalbefolkningen. Detta efter att över ett tusen personer hade tvingats på flykt bara under de senaste veckorna.

Men de poliser och militärer som finns i huvudorten lämnar sällan staden. De kan ses promenera runt på det stora torget i Ajuchitlán del Progreso samtidigt som människor varje dag berättar om hur nya mord begås, hus bränns ner och nya strider utbryter i mindre orter bara 20 minuter bort.

-Det handlar om en massa teater, och de talar inte ens om för oss vad de sysslar med, säger borgmästare José Carmen Higuera.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Daniela Pastrana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *