Deporterade lever i misär vid Mexikos gräns

Tijuana, 140826 (IPS) – Hundratals människor som deporterats från USA lever i misär i ett ingenmansland i den mexikanska gränsstaden Tijuana. De väntar på en ny möjlighet att ta sig över den hårt kontrollerade gränsen till grannlandet i norr, men många har fastnat i tungt narkotikamissbruk.

Marken under broarna längs Tijuana-floden, som löper längs gränsen mellan Mexiko och USA, har förvandlats till öppna avlopp. Hundratals människor har bosatt sig längs den två kilometer långa sträckan mellan östra Tijuana och den mur som markerar gränsen till USA. Här bor de i tält gjorda av kartonger och tyger vid en flod som stinker av sopor och avfall.

Här kan narkomanerna köpa en dos heroin för motsvarande 15 kronor.

-Detta är staden El Bordo, säger en av missbrukarna med ett snett leende samtidigt som han pekar ut mot området.

Det är en stad för dem som inte har något hem. De hundratals hemlösa migranter som bor här lever på att torka bilrutor, på att sortera sopor eller genom att tigga på Tijuanas gator. “Befolkningen i El Bordo är ett exempel på vilka extrema villkor som de mest sårbara av de deporterade kan möta i Mexiko”, slår en rapport från Colegio de la Frontera Norte, Colef, fast. Enligt samma rapport bodde det upp till ett tusen människor här i september förra året.

Med åren har allt fler familjer skiljts åt i samband med deportationer från USA. År 2007 var det endast 20 procent av de deporterade som sändes tillbaka utan att ha sina familjemedlemmar med sig. Fem år senare var den siffran uppe i hela 77 procent.

Colefs rapport visar att de flesta som bor i El Bordo är manliga missbrukare i 40-årsåldern som har deporterats under de senaste fyra åren och som saknar identitetshandlingar. Många av dem är föräldrar till barn som antingen lever i USA eller i Mexiko. Samma rapport visar att endast en liten minoritet vill återvända till sin hemort i Mexiko.

Tijuana ligger i nordvästra Mexiko och gränsar mot San Diego i USA. År 2012 hamnade runt 60 000 av de nästan 410 000 människor som deporterades från USA här. Deportationerna från USA har aldrig varit fler än under president Barack Obamas tid vid makten.

Narkotikamissbruket är mycket utbrett i miljonstaden Tijuana, och igen annan mexikansk stad har lika många missbrukare i förhållande till sin befolkning. Det är också en stad där knarkmaffian är mycket stark, och Tijuana brukar kallas för en av världens farligaste och mest våldsamma städer.

I flera årtionden var det genom Tijuana de flesta migranter reste på sin väg till USA. Men efter terrordåden 2001 ändrade USA sin migrationspolitik, gränsen mot Mexiko blev allt mer hårdbevakad och migranterna tvingades hitta nya vägar för att kunna ta sig över till grannlandet.

I delstatshuvudstaden Mexicali, som ligger 18 mil öster om Tijuana, kan värmen under augusti stiga till över 50 grader. Även där finns ett “mini-Bordo” i ett övergivet bostadsområde. Där bor ett 80-tal hemlösa och deporterade migranter.

-Jag bor här för det finns ingen annanstans att ta vägen, säger 33-årige Josué, som kommer från Guatemala, till IPS.

Han deporterades från USA för ett drygt år sedan, men är fast besluten om att försöka återvända. Josué har redan försökt ta sig över gränsen, men utan att lyckas. Nu väntar han bara på nästa tillfälle att försöka igen.

-Jag var tio år gammal när jag kom till Kalifornien och har inget att återvända till i Guatemala, säger han.

Sergio Tamai driver ett härbärge i Mexicali. Han menar att det stora problemet är att det saknas ett fungerande program för de allt fler människor som har deporterats från USA.

-Hundratals deporterade började anlända men det fanns inga institutioner som var beredda på att ta emot dem, säger han till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Daniela Pastrana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *