Miljontals angolaner hotas av matbrist

Johannesburg, 120514 (IPS) – Trots Angolas enorma oljerikedomar och en hög tillväxt så lever nästan två tredjedelar av landsortsbefolkningen i svår fattigdom. Nu hotas miljontals av landets fattigaste familjer av matbrist på grund av en långvarig torka som har förstört skördarna och fått boskapen att duka under.

Upp till en halv miljon angolanska barn bedöms nu lida av svår undernäring. Situationen har förvärrats eftersom matproduktionen avstannat på grund av en tre månader lång torka under årets första månader. I de allra hårdast drabbade regionerna försöker myndigheterna nu avhjälpa situationen genom att dela ut akut matbistånd.

Värst är situationen i fyra provinser i norra och centrala Angola, men torkan har slagit hårt mot alla småbönder och jordbruksföretag. På vissa platser har skördarna minskat med upp till 70 procent.

Det har kommit rapporter om hur småbönder övergett sina fält och begett sig in till städerna i jakt på arbeten för att kunna försörja sina familjer. På stora jordbruksfarmer har personalen avskedats eftersom det inte finns något att skörda.

Trots landets enorma oljetillgångar och att Angolas bruttonationalprodukt enligt Internationella valutafondens beräkningar kommer att stiga med 9,7 procent under året så tvingas nästan två tredjedelar av hushållen på landsbygden att överleva på mindre än motsvarande tolv kronor om dagen.

Barnadödligheten har förblivit mycket hög efter att det långa inbördeskriget avslutades 2002. Vart femte barn dör innan de hunnit uppleva sin femte födelsedag.

Ett av de främsta skälen till den höga dödligheten är näringsbrist, och nästan 30 procent av de små barnen är hämmade i sin utveckling.

Koen Vanormelingen, representant för FN:s barnfond Unicef i Angola, påpekar att de som kommer att drabbas värst av årets uteblivna skördar är de mest sårbara barnen.

-De levde redan innan på gränsen. Men från att tidigare ha fått tre varierade mål mat om dagen så får de nu bara ett, eller möjligen två, som bara består av kassava och bananer. Situationen är mycket allvarlig och vi är djupt bekymrade eftersom vi ser att undernäringen förvärras och att det sker fler undernäringsrelaterade dödsfall bland barn, säger han.

Den angolanska regeringen har satsat motsvarande 300 miljoner på akut matbistånd. Enligt Vanormelingen är det stora problemet att befolkningen måste handla mer mat eftersom de inte har lyckats producera den själva.

-Men eftersom deras produktion har sjunkit så har även deras inkomster sjunkit. Och när tillgången minskar och efterfrågan ökar så stiger priserna – i vissa fall har de fördubblats.

De uteblivna skördarna är ett stort bakslag för Angola, som kämpat hårt för att få igång sitt en gång blomstrande jordbruk, vilket förstördes av årtionden av krig. Förra året lanserade landet en stor jordbrukssatsning som gjorde det möjligt för småbönder att köpa utsäde och gödningsmedel med hjälp av mikrolån. Men eftersom skördarna nu har blivit så små så har många familjer nu mycket svårt att betala tillbaka på sina lån.

Belarmino Jelembi, ordförande för landets största organisation för utveckling av landsbygden, Acção para o Desenvolvimento Rural e Ambiente, menar att den nuvarande krisen visar att småbönderna måste få bättre bevattningsmöjligheter, så de slipper vara helt beroende av nederbörden.

-Vi måste se över de grundläggande frågorna på lokal nivå, snarare än att investera enorma summor i stora kapitalprojekt som ofta visar sig bli ekonomiska belastningar, säger Belarmino Jelembi.

Abrantes Carlos, vid jordbruksmyndigheten i provinsen Benguela – där över en halv miljon människor nu riskerar matbrist – håller med om att det behövs bättre bevattningsmöjligheter för småbönderna.

-Benguela är en provins som ofta drabbas av torrperioder och vi behöver bättre bevattning för att hantera dessa situationer. Vi har stora floder i provinsen men vi tar inte tillvara våra tillgångar, och vi har inga tillförlitliga siffror på hur mycket vatten som finns tillgängligt, säger han till IPS.

Enligt Carlos har många av floderna nu torrlagts, och vattenbristen i provinsen just nu är den värsta på över 30 år. Detta är dessutom första gången sedan kriget avslutades 2002 som man planerar att dela ut matbistånd till befolkningen.

-För närvarande har folk fortfarande lite mat, men situationen kommer sannolikt att försämras under de kommande tre månaderna, säger Carlos.

Louise Redvers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *