Latinamerikas orättvisor under luppen

Santiago, 120515 (IPS) – Latinamerika har länge betraktats som den mest ojämlika regionen i världen. En ny rapport visar att statistiken för kontinentens enskilda länder ofta döljer de stora skillnader som finns mellan städer och landsbygd.

Den nya rapporten, som i förra veckan presenterades av organisationen Latinamerikanska Centret för landsbygdutveckling, Rimisp, visar att det framför allt är människor på landsbygden, ursprungsbefolkningarna och de svarta som drabbas hårdast av ojämlikheten.

Rapportförfattarna understryker att det allför sällan talas om de enorma skillnaderna i utvecklingsnivå som ofta råder inom de enskilda länderna. Enligt rapporten är det ofta en avgörande faktor var en latinamerikan föds eller är bosatt “eftersom det avgör de socioekonomiska förhållandena och möjligheterna att få tillgång till den service som skapar välmående”.

Rapporten understryker också att det finns länder som upplevt en snabbare tillväxt, men att den utvecklingen är koncentrerad till vissa regioner.

Studien bygger på uppgifter från Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Mexico, Nicaragua och Peru, och är uppdelad i flera olika socioekonomiska områden, däribland hälsa, utbildning, inkomster och jämställdhet.

-Ett av de tydligaste resultaten är att i stort sett alla länder finns samma ojämlikheter och klyftor i samma typ av områden, säger Ignacia Fernández, som arbetat med rapporten.

Enligt rapporten döljer ofta den generella statistiken de stora skillnader som finns mellan städer och landsbygd, vilket i sin tur påverkar utformningen av de satsningar som görs för att minska fattigdomen och orättvisorna. Resultatet är enligt rapporten att det genomförs vissa politiska satsningar som istället för att lindra problemen, förvärrar dem.

Ignacia Fernández menar att det “genomsnittets tyranni” som präglar nationell statistik döljer enorma skillnader.

-Ett exempel är Chile, som överlag har ett bra genomsnitt i jämförelse med resten av regionen. Men där finns områden som är jämförbara med Nigeria, medan andra påminner om Schweiz. Det finns enorma skillnader som vanligtvis inte syns.

Trots det är det enligt Fernández ofta genomsnittssiffrorna som ligger till grund för olika politiska satsningar.

Ekonomen Pablo González, som arbetar för FN:s utvecklingsprogram UNDP, menar att det är viktigt att politiker ser över vilka behov som finns i olika regioner.

-Vi befinner oss på en av de kontinenter där ojämlikheten är som störst i världen. Det finns platser i regionen som går att jämföra med världens mest utvecklade, men också platser som är jämförbara med de minst utvecklade, säger González.

Marianela Jarroud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *