FN-rapportör kritisk till USA:s behandling av ursprungsbefolkningar

Washington, 120511 (IPS) – James Anaya, FN:s rapportör för ursprungsfolkens rättigheter, uppmanar den amerikanska regeringen att öka insatserna för att komma till rätta med de historiska orättvisor som fortfarande lever kvar och påverkar de amerikanska ursprungsbefolkningarna.

Anaya, som nyligen avslutat en tolv dagar lång resa för att undersöka situationen för amerikanska ursprungsbefolkningar, varnar för att historiska oförrätter som förlust av mark fortsätter att påverka folkens välbefinnande.

Det är första gången som FN ger sig i kast med den omtvistade frågan om USA:s behandling av ursprungsbefolkningarna, som utgörs av cirka 5,2 miljoner människor och som tillhör de fattigaste och mest marginaliserade i landet.

Arbetslösheten för landets ursprungsbefolkningar har historiskt sett varit dubbelt så hög som för den vita befolkningen, och i reservaten som har självstyre är arbetslösheten 70 procent, rapporterar James Anaya.

Amerikanska ursprungsbefolkningar har också länge lidit av sämre hälsa och utbildning. James Anaya påpekar att det finns en underliggande känsla av missnöje.

“Känslan av förlust, utanförskap och förödmjukelse är ständigt närvarande i samhällena. Det är uppenbart att åtgärderna inte varit tillräckliga för att hantera arvet av det historiska förtrycket,” sa Anaya vid ett möte i FN-högkvarteret i New York i förra veckan.

Tidigare har USA klargjort att man ser dessa frågor som interna angelägenheter. Anaya säger att även om han kunde slutföra sitt uppdrag så fanns det en kvardröjande känsla av avstånd i förhållande till den amerikanska regeringen.

-Jag beklagar att mina ansträngningar för att träffa amerikanska kongressledamöter misslyckades, särskilt med tanke på att det är kongressen som definierar ställningen och rättigheterna för ursprungsbefolkningarna i USA, säger James Anaya.

USA var det sista landet i världen att underteckna FN:s Urfolksdeklaration, Undrip, som antogs 2007. Bushadministration motsatte sig ett undertecknande med hänvisning till att den kunde ge upphov till rättsliga krav på upprättelse.

James Anayas undersökning syftade till att granska hur det amerikanska åtagandet gentemot Undrip har realiserats hittills. En fullständig rapport kommer att läggas fram för FN:s råd för mänskliga rättigheter i september i år.

Flera av Anayas rekommendationer kommer att kretsa kring självstyre och markfrågor, bland annat återlämnande av mark.

-Säkerställande av ursprungsbefolkningars rätt till mark är av central betydelse för deras socio-ekonomiska utveckling, självbestämmande och kulturella integritet, säger Anaya.

Det påståendet stöds av Amerikanska indianernas nationella kongress, NCAI. I ett policydokument som släpptes i slutet av april uppgav NCAI att mark och suveränitetsfrågor “är avgörande för ursprungsfolkens situation idag”. Där varnar man också för att den amerikanska regeringen fortsätter att införa lagar “som förhindrar ursprungsbefolkningar att fritt använda sin mark och sina naturresurser.” James Anaya menar att det är en pågående marginalisering av de amerikanska ursprungsbefolkningarna och att folken upplever “en systematisk brist på respekt” och diskriminering av den amerikanska allmänheten och medierna.

Carey L. Biron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *