Osäker framtid väntar syriska flyktingar i Libanon

Beirut, 110526 (IPS) – Mängder av människor från Syrien har flytt undan den våg av våld som rasar i hemlandet och tagit sig över till Libanon. Men på andra sidan gränsen väntar en osäker framtid för flyktingarna.

Den syriska gränsstaden Tell Khalakh ligger strax bortanför regionen Wadi Khaled i Libanon. På den libanesiska sidan finns 17 små orter längs floden gränsfloden Kabir.

-Vi tar naturligtvis emot flyktingarna i våra hem, men jag är rädd för att vi inom några veckor kommer att stå inför ett verkligt humanitärt problem, säger Mahmoud Khazaal, tidigare borgmästare i orten Bayouk.

Demokratirörelsen i Syrien inledde sina protester för över två månader sedan, men har bemötts med hård brutalitet av landets regim och president Bashar Assad, vars familj suttit vid makten i landet i över 30 års tid.

Sedan våldsamheterna i Syrien nådde fram till Tell Khalakh så har närmare fem tusen flyktingar gett sig av till Libanon, enligt Mahmoud Khazaals beräkningar.

Bara i den lilla byn Bayouk, som har 1 400 invånare, har man tagit emot runt 120 syriska familjer med sammanlagt 600 flyktingar.

-Det finns helt enkelt inte tillräckligt med resurser i regionen för att hantera så många människors behov, säger Khazaal.

Norra Libanon är fattigt, och enligt FN:s utvecklingsorgan UNDP lever närmare 17 procent av befolkningen i denna region i extrem fattigdom. Enligt Khazaal har lokalbefolkningen inte fått det bistånd som krävs för att hjälpa flyktingarna.

-Myndigheterna levererar matransoner för två personer till familjer bestående av tio. Vi behöver mer, säger han.

Förra veckan meddelade socialminister Salim Sayegh att myndigheterna ser över möjligheterna att ta emot flyktingar i skolor och andra offentliga lokaler i Libanons norra delar.

Khazaal säger att man i byarna har fått sanitära problem på grund av flyktingströmmen.

-Dessutom är många flyktingar i behov av läkarvård och den närmaste hälsokliniken ligger fyra mil bort, säger han.

Att en mycket het sommar nu står för dörren riskerar att förvärra problemen.

Souad är en kvinna i 30-årsåldern som flydde över gränsen tillsammans med sina tre barn och som nu bor i en av byarna på den libanesiska sidan.

-Vi besköts av krypskyttar och min mamma skottskadades i armen. Hon vårdas nu på ett libanesiskt sjukhus, berättar Souad för IPS.

Andra, som Mohamad, berättar om dödade som lämnats kvar på gatorna i hembyarna och om hur man utsattes för ständig beskjutning. Flyktingarna beskriver svartklädda maskerade män som strider tillsammans med regimens soldater och går under beteckningen “shabiha”.

Det kommer dock få oberoende rapporter kring vad som sker inne i Syrien eftersom regimen har förbjudit utländska journalister att komma in i landet.

Ett annat problem för de flyktingar som nu tagit sig över gränsen till Libanon är att det är oklart vilken juridisk status de har. En mindre grupp flyktingar har gripits av libanesiska myndigheter, anklagade för att ha tagit sig in i landet utan tillstånd, uppger Human Rights Watch.

Libanons armé har skärpt gränsbevakningen. Enligt militära källor har man gripit tre syriska soldater som deserterat och begett sig över gränsen, samtidigt som man inte agerat mot de civila flyktingarna.

-Vi anser inte att kvinnor och barn utgör ett säkerhetshot, men desertörer är en annan sak, säger en militär källa till IPS.

-Dessa soldater tvingades vi lämna över till Syrien eftersom de inte uppfyller den flyktingstatus som de båda länderna kommit överens om. Vi vill inte att det ska betraktas som om vi lägger oss i Syriens inrikes angelägenheter, säger militären.

Mona Alami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *