Lyxhotellens städerskor vittnar om ständiga trakasserier

New York, 110525 (IPS) – Våldtäktsanklagelserna mot IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn har satt ljuset på situationen för den personalgrupp som står lägst i lyxhotellens hierarkier – de kvinnliga städarna. Många hotellstäderskor är immigranter som tvingas hålla tyst om de övergrepp de utsätts för eftersom de är rädda för att förlora sina jobb eller deporteras ur landet.

Den tidigare IMF-chefen anklagas för att ha försökt våldta en städerska på lyxhotellet Sofitel i New York, där Dominique Strauss-Kahn bodde i en taksvit som kostade tre tusen dollar natten.

Intervjuer med hotellanställda visar att cheferna ofta väljer att blunda för sexuella trakasserier, av hänsyn till sina välbeställda gäster.

En före detta anställd vid lyxhotellet Mercer i New York, som vill vara anonym, säger till IPS att sexuella trakasserier förekommer hela tiden.

-Jag tror att det här fallet var extremt, men det är inte ovanligt att hotellstäderskor utsätts för trakasserier. När jag arbetade fick jag alltid höra respektlösa kommentarer och blev tillfrågad om jag ville träffa manliga hotellgäster i utbyte mot pengar.

Hon påpekar att de flesta gästerna på den här typen av hotell är högt uppsatta affärsmän.

-De har pengarna och makten att göra som de vill och de tror att de kan komma undan vad som helst.

Den tidigare hotellstäderskan påpekar att städerskorna ofta drar sig för att beklaga sig över hur de behandlas eftersom de är rädda för att ledningen inte ska ställa sig på deras sida. Mottot ska alltid vara “kunden har alltid rätt”, enligt kvinnan -Den rådande attityden är att om den anställde är missnöjd med hur de behandlas så får de mer än gärna se sig om efter ett annat arbete, säger hon.

Men för många hotellstäderskor är det inget alternativ att söka sig ett nytt jobb. En del är papperslösa, medan andra har arbetstillstånd som binder dem till ett specifikt kontrakt. Det innebär stora risker – många tvingas arbeta övertid till låga löner och utsätts för fysiska eller sexuella övergrepp.

-Den makt som arbetsgivaren utövar och känslan av ägarskap som uppstår i en sådan relation skapar en rädsla hos de anställda att de ska förlora arbetet, säger Jeremy Richards, advokat med inriktning på migrationslagstiftning.

Chefen för Internationella valutafonden, Dominique Strauss-Kahn, har nu avgått och sitter i husarrest i New York. Kvinnan som anmält honom är en 32-årig hotellstäderska, tonårsmor och migrant från Västafrika, som arbetat på hotellet Sofitel de senaste tre åren.

Efter hennes anmälan har ytterligare två kvinnor som är anställda vid Sofitel trätt fram och uppgett att Strauss-Kahn gjort sexuella närmanden även mot dem under sin vistelse på lyxhotellet.

-Städerskorna är särskilt utsatta inte bara för att många av dem är migranter utan också för att de står längst ner i hotell-hierarkin, säger Janaina Santos som arbetar som receptionist vid ett lyxhotell på Manhattan i New York.

Hon tror att Strauss-Kahnfallet kan leda till att hotellen ändrar sina säkerhetsriktlinjer så att dessa inte enbart innefattar hotellgästerna.

Robert Gaymer-Jones, vd för hotell Sofitel, har meddelat att hotellet redan för ett år sedan införde strikta rutiner och möjligheter för anställda att rapportera in olika händelser. Efter anklagelser om att ledningen mörkat tidigare händelser svarade han att “ledningen inte känner till några tidigare fall av försök till sexuella övergrepp”.

Aline Cunico

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *