Hon blir Ugandas första kvinnliga talman

Kampala, 110526 (IPS) – I torsdags tillträdde 55-åriga Rebecca Alitwala Kadaga som första kvinna posten som talman i Ugandas parlament.

Kadaga säger att hon bland annat kommer att arbeta för att parlamentet antar en äktenskaps- och skilsmässolag som diskuterats i fyrtio år och som bland annat skulle innebära att en hustru har rätt till makens egendom.

-Landets kvinnor kan vara säkra på att lagen kommer att behandlas i parlamentet, säger hon till IPS.

Kadaga säger att hon kommer att se till att lagen antas inom det närmsta året. Hon säger också att parlamentets huvudfokus bör vara öppenhet och en god förvaltning.

-Allmänheten förväntar sig god service. De vill ha valuta för pengarna. Det är också min avsikt att arbeta för att överbrygga klyftan mellan parlamentet och väljarna genom uppsökande verksamhet på landsbygden.

Aktivisten Solome Kimbugwe Nakawesi är entusiastisk över att Kadaga valts till talman i parlamentet.

-Det är vanligt att även de mest kompetenta kvinnorna bara får viceposten. Hennes jordskredsseger tillför en ny dimension till kampen för kvinnors frigörelse i Uganda.

Parlamentsledamoten och talespersonen för det styrande partiet, NRM, Mary Karoro Okurut säger att valet av Kadaga visar på den ökande betydelsen av kvinnor i Ugandas politiska liv.

-Men det måste påpekas att Kadaga inte blev vald bara för att hon är kvinna. Vi använder oss inte av positiv särbehandling. Hon valdes av den enkla anledningen att hon är en kompetent person.

Kadaga var en av 120 kvinnor som valdes in i Ugandas parlament i samband med valet i februari och som bidrog till en ökning av kvinnorepresentationen. Det tidigare parlamentet hade en kvinnlig representation på 31 procent, motsvarande 102 kvinnor.

Rebecca Alitwala Kadaga har även tidigare engagerat sig för kvinnors rättigheter och var en av dem som verkade för att ett förbud för kvinnlig könsstympning infördes i Uganda 2009.

Hon har en lång erfarenhet av parlamentsarbete och har i tio år varit vice talman innan hennes parti, Nationella motståndsrörelsen, NRM, gav sitt stöd till hennes kandidatur till posten som talman. I den avgörande omröstningen i parlamentet fick hon 302 röster medan hennes motkandidat från oppositionen, Nathan Nandala Mafabi fick 57 röster. Resultatet visade att hon har stöd från både oppositionen och det styrande partiet, NRM.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.Wambi Michael

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *