Växande kritik mot Kinas ökande klyftor

Peking, 101217 (IPS) – Skillnaderna mellan rika och fattiga i Kina blir allt större och kritiken mot utvecklingen växer i den kinesiska bloggosfären. Nu varnar experter för att missnöjet kan leda till social instabilitet.

I slutet av oktober blev två studenter påkörda av en bil som kom körande i hög hastighet vid universitetet i Hebei. Säkerhetsvakter hindrade föraren när han försökte fly, men han vägrade att lämna bilen och ropade: “Ta fast mig om ni vågar, min far heter Li Gang!” Ett av offren, Chen Xiaofeng, en fattig bondflicka, dog senare av skadorna. Framför ratten satt Li Qiming, son till vice polischefen i distriktet. Förskräckta censorer från kommunistpartiet försökte hindra de statliga medierna från att rapportera om händelsen, men på internet växte kritiken och blev till en nationell diskussion om missbruk av privilegier.

Idag har “Min far heter Li Gang” blivit ett uttryck för ansvarslöshet och har kommit att symbolisera den växande klyftan mellan Kinas priviligerade och dess fattiga.

Diskussionerna om de ökade klyftorna fyller bloggar, diskussionsforum på internet och tidningssidor. Arga medborgare säger att välbärgade söner och döttrar till partitoppar och rika affärsmän har fått orättvisa förmåner, samtidigt som experter varnar för sociala motsättningar när klyftan mellan rika och fattiga ökar.

Den växande klyftan anses vara en av de mest angelägna frågorna i landet enligt två olika nätbaserade undersökningar gjorda under 2010 av kommunistpartiets tidning Folkets Dagblad.

“Är Kina rikt? Kanske. Men efter finanskrisen är de rika i Kina ännu rikare, medan de fattiga blir allt fattigare. Bara de rika är lyckliga, inte de fattiga,” skriver en av de svarande.

Folkets Dagblad rapporterar att Kinas Gini-koefficient, ett index som mäter ojämlikhet, ligger på 0,47 inte långt från 0,5 som anses vara ett värde där risken för social instabilitet är hög. Tidningen skriver att årtionden av ekonomisk tillväxt har lett till stora löneskillnader mellan rika och fattiga, i städerna och på landsbygden. År 2009 hade den rikaste tiondelen av befolkningen 45 procent av landets tillgångar medan den fattigaste tiondelen endast hade 1,4 procent.

Kritiker hävdar att för många unga människor idag finns inte möjligheten att klättra uppåt, medan de rika och mäktiga har råd med de bästa skolorna och även kan använda sina föräldrars kontakter – kallat “guanxi” – för att få de bästa jobben.

Statliga medier har rapporterat om ett ökat antal internetanvändare som betraktar sig som en del av den “fattiga andra generationen” och som säger att de inte vill att deras barn hamnar i samma situation som de själva, och att de därför väljer bort barn.

-Jag tillhör den fattiga andra generationen och jag vill inte få barn som tillhör den fattiga tredje generationen, säger Wang Xiaolei, 28-årig webbredaktör i Peking i en intervju med tidningen China Youth Daily.

Den kinesiska regeringen har i viss mån reagerat på situationen. I somras begärde regeringen att statliga tv-stationer skulle verka för traditionella värderingar, detta efter att en ung kvinna, Ma Nuo, sagt i ett dejtingprogram i tv att, “jag gråter hellre i en BMW än ler bakpå min pojkväns cykel”. Uttalandet följdes av upprörda diskussioner i den kinesiska bloggosfären och Ma fick personifiera den skenande materialismen.

Regeringen har också föreslagit olika politiska åtgärder för att minska klyftan mellan rika och fattiga, bland annat genom att föreslå ett system för löneökning och för minimilöner, samt för att garantera att löner utbetalas i tid. Den kinesiska regeringen har också planer på att öka lantbrukarnas inkomster och förbättra socialförsäkringarna, både i städer och på landsbygden.

Men Hu Xingdou, ekonomiprofessor vid Beijing Institute of Technology, anser att andra åtgärder är viktigare.

-De anställdas rätt att organisera sig och säga sin mening är grundläggande för att kunna förbättra situationen för de fattiga.

Samtidigt blir internet allt viktigare i granskningen av högt uppsatta tjänstemän, förklarar Shao Jian, professor vid Nanjing Xiaozhuang-universitetet. I Li Gang-fallet ledde påtryckningar på internet till officiella ursäkter i statlig tv från både far och son. Statliga medier rapporterade senare att Li Qiming gripits.

-Utan internet hade vi inte vetat någonting om det fallet, säger Shao Jian.

Mitch Moxley

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *