Indonesien kräver förändrade handelsvillkor inom EU

Jakarta, 101216 (IPS) – Indonesiska exportörer uppger att de inte har möjlighet att konkurrera på lika villkor på den europeiska marknaden. De anklagar även EU för “ful handelstaktik” och kräver en förändring.

-Vi begär inte att importtullarna försvinner, vi vill bara att det ska vara lika villkor. Likvärdiga produkter måste ha lika höga importtullar oberoende av ursprungsland, säger Ade Sudradjat, ordförande för Förbundet för Indonesiens textilproducenter.

Enligt Sudradjat har indonesiska produkter importtullar på mellan 13 och 16 procent inom EU.

Indonesiska exportörer påpekar att landet kämpar för att få ut sina produkter på den europeiska marknaden i och med att exporten minskat något de senaste åren och samtidigt som de har mött konkurrens från exportörer i andra regioner som gynnas av handelsbestämmelser inom EU.

-EU ägnar nu mer uppmärksamhet åt sina före detta kolonier i Nordafrika och Karibien och ger dem vissa förmåner i form av lägre importtullar, säger Sudradjat.

EU har sänkt importtullarna för varor från de 176 minst utvecklade länderna i världen, vilket ger dessa länder fördelar gentemot andra länder, som exempelvis Indonesien. EU beviljar också dispenser för länder som drabbats av naturkatastrofer, för att hjälpa dessa att återhämta sig snabbare. Men handelsprivilegierna är inget som Indonesien har fått del av.

-Indonesien har drabbats av några av världens värsta jordbävningar och flodvågor, men varför har vi inte beviljats några dispenser?, frågar Sudradjat och hänvisar till en rad katastrofer som drabbat landet, däribland flodvågen i Aceh i december 2004 och jordbävningen i Sumatra 2009.

EU är Indonesiens fjärde största exportmarknad efter Japan, USA och Kina. Landet redovisade ett handelsöverskott på 4,85 miljarder dollar (motsvarande 33 miljarder kronor) under 2009, vilket var en minskning från 2006 när överskottet låg på 6 miljarder dollar (41 miljarder kronor).

Indonesien exporterar i huvudsak palmolja, kopparmalm, kaffe och trämöbler till EU, medan landets import främst består av råvaror och maskiner som används vid produktion av varor för export. Textilexporten är också viktig – det beräknas att varje europé i genomsnitt konsumerar 34 kilo textil per år.

Dock begränsar EU-direktiv exporten av palmolja. Indonesien och Malaysia motsätter sig starkt detta och kallar det ett handelshinder. Länderna anklagar också EU för att använda sig av “ful handelstaktik” för att minska sitt beroende av palmolja och öka tillväxten inom den egna raps- och sojaindustrin.

Gusmardi Bustami vid Indonesiens handelsdepartement förklarar att en begränsning av palmoljeexporten i sin tur kan påverka landets möjligheter att kunna köpa maskiner och råvaror från Europa. Palmoljeexporten till Europa uppgår till ett värde av 2,6 miljarder dollar (motsvarande 18 miljarder kronor).

Kanis Dursin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *