Nytt malariavaccin väcker hopp – kan lanseras snart

221005 (SciDev.Net/IPS) – Forskare hoppas på att kunna lansera ett nytt vaccin mot malaria nästa år. Detta efter att kliniska studier bland små barn i Västafrika visat mycket goda resultat – upp till ett 80-procentigt skydd mot den livshotande sjukdomen.

Under de senaste decennierna har över ett hundra olika vaccinkandidater mot malaria testats på människor – men utan att nå upp till den skyddsnivå på minst 75 procent som krävs av Världshälsoorganisationen, WHO.

Med tiden har bedömare varnat för att kampen mot den myggburna sjukdom som orsakade 627 000 dödsfall 2020, främst bland små barn i södra Afrika, har stagnerat.

Men nu uppger forskare vid universitetet i Oxford tillsammans med kollegor vid institutet IRSS i Burkina Faso att malariavaccinet R21 ger upp till 80 procents skydd bland små barn som fått en påfyllnadsdos ett år efter grundvaccineringen. I studien ingick 450 barn som var mellan 5 och 17 månader gamla – och enligt forskarna har inga allvarliga biverkningar rapporterats.

Professor Halidou Tinto vid IRSS säger att resultatet innebär ett historiskt framsteg i kampen mot malaria.

– Detta innebär att vi med en påfyllnadsdos kan bibehålla ett långsiktigt skydd på över 75 procent – vilket skulle betyda att barn som bor i regioner som är hårt drabbade av malaria, som Burkina Faso, kan erbjudas ett bra skydd mot sjukdomen i en ålder då de är som mest sårbara, säger Halidou Tinto.

Vaccinet beskrivs som en förbättrad version av det enda tillgängliga vaccinet mot malaria – RTS,S.

Nu kommer de kliniska testerna att fortsätta för att utröna om fler påfyllnadsdoser kommer att behövas för att bibehålla det goda skyddet under längre tid. Halidou Tinto säger att förhoppningen är att resultaten även ska hålla i en pågående studie som involverar 4 800 barn i Burkina Faso, Mali, Kenya och Tanzania. Resultaten från denna studie förväntas bli klara senare i år.

R21 har utvecklats i Oxford och ska enligt planerna börja tillverkas av ett indiskt institut.

– Tillsammans med våra partners planerar vi redan nu att under 2023 lansera ett vaccinprogram för minst 250 000 barn i Burkina Faso, i syfte att driva på utrullningen av detta vaccin i stor skala i Afrika, säger Halidou Tinto.

Enligt honom har det indiska institutet kapacitet att producera upp till 200 miljoner doser av R21 per år, om det godkänns av WHO. Det skulle innebära att R21 kan komplettera RTS,S, som i dagsläget inte produceras i tillräckligt stor omfattning i förhållande till efterfrågan.

RTS,S är världens hittills enda malariavaccin och förra året gick WHO ut med en rekommendation om att det skulle börja ges till små barn i södra Afrika och andra malariadrabbade regioner. Forskare har dock betonat att det finns ett behov av fler och effektivare malariavaccin.

*En längre version av denna artikel har tidigare publicerats av SciDev.Net

Ruth Douglas och Abdel Aziz Nabaloum