Visumansökan från ryska diplomater förnyar diskussion mellan FN och USA

New York, 220920 (IPS) – USA och FN har sedan 1947 en uppgörelse som slår fast att USA ska erbjuda visum till personer som planerar att besöka världsorganisationens högkvarter i New York. Men genom åren har flera amerikanska administrationer brutit mot den regeln.

Enligt uppgörelsen, som slöts då FN beslutade att installera sitt högkvarter i det 39 våningar höga huset i New York, ska USA erbjuda diplomatisk immunitet till FN-företrädare, men också verka för att FN:s arbete ska kunna utföras så smidigt som möjligt.

Förra veckan kom det dock rapporter om att ryska diplomater, däribland utrikesminister Sergej Lavrov, fått mycket sena svar på sina visumansökningar inför den högnivåvecka som inleds i generalförsamlingen på tisdagen.

Detta är inte första gången som samarbetet mellan USA som värdnation och FN kärvar.

FN-experten Stephen Zunes som är professor vid San Franciscos universitet, tar upp exemplet med Yasser Arafat. När den dåvarande PLO-ledaren skulle tala inför New Yorks generalförsamling 1988 så vägrade USA att ge honom ett visum – vilket ledde till det unika beslutet att organisationen valde att tillfälligt flytta sitt högsta beslutande organ till Genève.

– Sedan har också landets medier i perioder varit besatta av besök från utländska ledare som amerikaner älskar att hata – som den dåvarande iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad, säger han till IPS.

När FN:s talesperson Stephane Dujarric förra veckan fick frågor om visumansökningarna från ryska företräde svarade han att det är en fråga som organisationen återkommande har diskuterat med USA.

– Jag tror att generalsekreteraren tydligt anser att den ryska delegationen ska erbjudas visum – liksom alla delegationer som har uppgifter att utföra inom FN, och i synnerhet inom generalförsamlingen, sade Stephane Dujarric.

Yasser Arafat är inte den enda som förnekats visum till USA. Även flera andra politiska ledare – främst sådana som varit fientliga till USA eller företrätt regimer som är utsatta för amerikanska sanktioner – har antingen nekats visum eller inofficiellt förklarats som ”icke önskvärda”.

Nordkoreas forna diktator Kim Il Sung och Iraks tidigare motsvarighet Saddam Hussein talade exempelvis aldrig inför FN. År 2013 förnekades Sudans tidigare president Omar Hassan al-Bashir, som anklagades för krigsbrott, visum till USA. Det gjorde att han inte kunde besöka generalförsamlingen, vilket fick en sudanesisk delegat att inför en FN-kommitté hävda att förfarandet utgjorde ett brott mot överenskommelsen mellan USA och världsorganisationens högkvarter.

Andra militära eller enväldiga ledare har däremot kunnat resa till New York för att tala, däribland Kubas Fidel Castro, Libyens Muammar Gaddafi, Malis Amadou Toure samt Jerry Rawlings från Ghana.

Muammar Gaddafis tal inför FN i september 2009 blev omskrivet, bland annat eftersom han kraftigt överskred sin talartid. Under det en timme och 40 minuter långa talet gick han bland annat till hård attack mot FN:s säkerhetsråd – samt mot USA och Storbritannien.

Thalif Deen