Krisen fortsätter – fem år efter att rohingyerna tvingades på flykt

New Delhi, 220829 (IPS) – Förra veckan hade det gått precis fem år sedan Myanmars militär inledde en våldsvåg mot folkgruppen rohingya som orsakade en massflykt över gränsen till grannlandet Bangladesh. Fortfarande bor hundratusentals människor i flyktingläger.

Den 25 augusti 2017 inledde militären en omfattande offensiv mot den muslimska minoritetsgruppen i delstaten Rakhine. Byar brändes och människor massakrerades och våldtogs, konstaterar Human Rights Watch, HRW, i en ny rapport som publiceras i samband med att fem år nu har gått sedan närmare 750 000 rohingyer tvingades fly över gränsen till Bangladesh.

HRW betonar att ingen hittills har hållits ansvarig för de grova människorättsbrott som begicks – och att omvärlden nu måste genomföra konkreta åtgärder för att ställa Myanmars militär till svars.

Unicef konstaterar att de hundratusentals människor som flydde in i södra Bangladesh vittnade om fruktansvärda våldsdåd. Redan innan den senaste våldsvågen fanns det närmare 300 000 flyktingar från Myanmar i Bangladesh och sedan 2017 lever närmare en miljon rohingyaflyktingar i de läger som har upprättats i Cox’s Bazar.

Situationen i lägren har förblivit mycket svår, uppger läkaren Mohsina Chaklader, som arbetar för hjälporganisationen Humanity Auxilium. Hon säger att infrastrukturen är dålig och att det bland annat råder brist på toaletter och rent vatten.

– Problemen är fortfarande enorma. Tillgången på vård är inte tillräcklig för att tillgodose behoven för en befolkning som bor mycket tätt i en ohälsosam miljö, säger Mohsina Chaklader till IPS.

Närmare hälften av flyktingarna är barn och deras möjligheter att gå i skolan är begränsade. En studie gjord av Norska flyktingrådet visar att nästan alla flyktingar i åldern mellan 18 och 24 år är arbetslösa, och en att en stor majoritet är skuldsatta.

Mohsina Chaklader säger att det är behövs fler satsningar för att stärka flyktingarnas möjligheter att försörja sig, eftersom krisen inte tycks vara på väg mot en lösning. Hon säger att Bangladesh har visat generositet genom att ta emot alla flyktingarna, men att landet nu behöver mer stöd från omvärlden för att kunna tillgodose deras behov.

Tidigare i år underströk FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet i samband med ett besök i Cox’s Bazar att målsättningen på sikt är att flyktingarna frivilligt ska kunna återvända till en säker och trygg miljö i hemlandet.

Sania Farooqui