Förening visar att även personer med funktionsnedsättning kan driva odlingar

Khlong Song, 220825 (IPS) – Strax utanför Bangkok driver en organisation för personer med funktionsnedsättning en grönsaksodling som är anpassad för deras medlemmar. Ett av målen är att få fler grupper att göra samma sak.

Odlingen ”Samart” drivs i ett stort öppet växthus där olika sorters grönsaker växer i upphöjda bänkar.

Bakom satsningen står en organisation som startades av Khoen Sapanyabut för tio år sedan och som arbetar för att personer med funktionsnedsättning ska ha rätt till utbildning och en egen försörjning.

Odlingen drivs på en bit mark som donerats till organisationen av ett närliggande tempel.

– Liksom alla andra har personer med funktionsnedsättning olika kompetenser. En del är bra på datorer medan andra är duktiga på att laga prylar. Men att odla grönsaker är något alla kan lära sig, oavsett utbildningsnivå, säger Khoen Sapanyabut, som själv är rullstolsburen.

Sedan tre år tillbaka drivs den ekologiska odlingen med stöd från Bangkoks universitet och numera finns det ett stort antal odlingsbäddar inne i växthuset. Alla grönsaker växer på en nivå som är anpassad för personer som är rullstolsburna, liksom gångarna mellan växtraderna.

Rawan Bo-khuntod, 53, sköter organisationens pappersarbete. Hon berättar att odlingen gett henne en möjlighet att arbeta med administrativa uppgifter – men också har ändrat hennes matvanor.

– Tidigare hade jag svårt för grönsaker. Men våra grönsaker inte bara smakar bättre, utan jag känner mig också tryggare när jag vet att de är till hundra procent ekologiskt odlade, berättar hon.

Växthuset har ritats av Rittirong Chutapruttikorn, som arbetar vid arkitektutbildningen på Bangkoks universitet. Målet har varit att skapa en arbetsplats som är så anpassad som möjligt för personer med funktionsnedsättningar. Bevattningssystemet har exempelvis utformats så att det kan styras med hjälp av en mobiltelefon.

Prasert Latim är med och ansvarar för bevattningen, och han berättar för IPS att det digitala sprinklersystemet har gjort arbetet mycket enklare. Dessutom har det lett till att man sparar vatten.

Satsningen ingår i ett initiativ för att stötta innovativ digital utveckling inom jordbruket som även får stöd av FN:s jordbruksorganisation, FAO.

– Vi vill tillämpa praktiska digitala lösningar som kan generera större inkomster för både odlare och lokalsamhällen, säger ekonomiforskaren Witsanu Attavanich, som arbetar som konsult för FAO.

Khoen Sapanyabut berättar att visionen är att man vid sidan av odlingen även ska bygga upp ett kunskapscenter – med målet att få fler organisationer för personer med funktionsnedsättning att göra liknande satsningar.

– Jag är stolt över odlingen. Vi har bevisat att även personer med funktionsnedsättning kan driva grönsaksodlingar, konstaterar han.

Pattama Kuentak