FN kritiseras för bristande insatser mot sexuella trakasserier

New York, 220705 (IPS) – FN har på senare år genomfört åtgärder för att bekämpa sexuella trakasserier bland personalen. Men nu anklagar människorättsorganisationen Equality Now FN för att inte leva upp till utfästelserna om nolltolerans.

Antonia Kirkland vid Equality Now säger till IPS att det kom som en ”chock” när organisationen fick veta att en tidigare högt uppsatt FN-tjänsteman, som tvingades avgå efter att ha blivit anklagad för flera fall av sexuella trakasserier, nu åter har fått tillträde till FN:s lokaler. Detta genom att mannen har fått en ideell men inflytelserik post inom en kommitté för pensionerade FN-anställda.

Innan han lämnade FN hade en intern utredning slagit fast att anklagelserna mot mannen var ”trovärdiga”. Antonia Kirkland menar att utnämningen därför är ”en skymf” mot hans kvinnliga offer. Hon menar också att effekten kan bli att andra offer för sexuella trakasserier väljer att inte anmäla sina kollegor.

– Detta skickar ut ett giftigt budskap om att mäktiga män, återigen, kan trakassera kvinnliga kollegor utan att bestraffas, säger hon.

Equality Now har i ett brev till Antonio Guterres uppmanat generalsekreteraren att kräva att mannen omedelbart lämnar sin nya post.

Nyligen fick organisationen ett svar från FN som enligt Antonia Kirkland är otillfredsställande. I svaret skriver en FN-företrädare att mannen i fråga är pensionerad och att Antonio Guterres inte har något inflytande över den kommitté där han nu ingår.

Enligt Antonia Kirkland har FN en lista på flera hundra tidigare medarbetare som lämnat organisationen efter att ha blivit anklagade för sexuella övergrepp eller trakasserier, och som inte är välkomna tillbaka. Hon menar att den anklagade mannen borde ingå på den listan.

Antonia Kirkland säger att det fortsätter komma rapporter från både före detta och nuvarande FN-anställda som menar att sexuella övergrepp och trakasserier alldeles för sällan anmäls inom världsorganisationen.

Shihana Mohamed, som tidigare arbetade under den anklagade mannen och själv har lång erfarenhet av FN-arbete, säger till IPS att beskedet om att han nu ska sitta i en kommitté och representera andra tidigare FN-anställda är helt oacceptabelt. Hon menar att det är än mer upprörande men tanke på att Antonio Guterres stått bakom bildandet av en handlingsgrupp mot sexuella trakasserier.

När FN:s språkrör Stephane Dujarric nyligen fick frågor med anledning av en BBC-dokumentär om sexuella övergrepp och korruption inom FN, svarade han genom att understryka att Antonio Guterres är fortsatt inriktad på att stärka skyddet för visselblåsare. Enligt Stephane Dujarric har FN under de senaste åren på olika sätt stärkt skyddet för närmare 68 anställda, efter att de anmält olika former av tjänstefel.

Talif Deen