Före detta barnarbetare drömmer om att befria andra barn

Durban, 220601 (IPS) – Selimatha Dziedzorm Salifu var bara sju år gammal när hon var tvungen att börja arbeta för att bidra till familjens försörjning. Ett möte med en facklig aktivist kom dock att förändra hennes liv – och nu drömmer hon själv om att kunna bidra i kampen mot barnarbetet.

Selimatha Dziedzorm Salifu är uppvuxen i en liten fiskeby i Ghana. Hennes pappa dog när hon var sju år gammal, vilket plötsligt innebar att mamman plötsligt blev ensamt ansvarig för de sex syskonen.

– När pappa hade gått bort tvingades jag börja arbeta eftersom mamma inte kunde försörja oss syskon, berättar hon.

Selimatha Dziedzorm Salifu, som nu är 25, började arbeta inom den lokala fiskeindustrin, en bransch som är ökänd för exploatering av barnarbetare.

IPS träffar henne i samband med ett globalt möte mot barnarbete som nyligen hölls i Durban i Sydafrika.

Hon berättar att hon var tvungen att gå upp klockan fyra på morgnarna för att komma i tid till jobbet.

– De gånger jag gick till skolan var jag så utmattad att jag somnade på lektionerna.

Lönen var usel. Samtidigt hyste Selimatha Dziedzorm Salifu hela tiden en dröm om att själv en dag kunna utbilda sig till lärare, för att kunna hjälpa andra barn i svårigheter.

– Jag hoppade nästan av skolan. Ibland hade vi svårt att ställa fram mat på bordet och det var väldigt svårt att få fram pengarna till en skoluniform, berättar hon.

Men en dag mötte hon en man i närheten av byn som började ställa frågor om hennes liv.

– Jag berättade min historia. Då sa han att han skulle prata med sina kollegor och att de skulle hjälpa mig.

Mannen var Andrews Tagoe, biträdande generalsekreterare för fackföreningen Gawu, som även är regional samordnade för det globala nätverket Global March Against Child Labour.

Han hade sedan en tid tillbaka varit aktiv i lokalsamhället, där han pratat med föräldrar om vikten av att barnen får möjlighet att gå i skolan i stället för att arbeta.

Andrews Tagoe berättar för IPS att många föräldrar sade att de ville att deras barn ska bli högutbildade – samtidigt som deras barn var ute och jobbade under skoltid.

– Stranden var full av barn som arbetade inom fisket, samtidigt som lärarna var ensamma i klassrummen, säger han.

Hans fackförening inledde därför en lokal satsning mot barnarbetet, som både var inriktad mot barnen och föräldrarna – och som enligt Andrews Tagoe med tiden har gett stora resultat.

– Antalet barnarbetare har minskat drastiskt och många fler barn gå i skolan i dag, säger han.

Enligt Andrews Tagoe har Gawu under åren lyckats hjälpa mer än 4 500 barn som tidigare arbetade inom fisket eller jordbruket.

Selimatha Dziedzorm Salifu säger att stödet från facket blev mycket viktigt för att hon skulle kunna fortsätta studera. Bland annat fick hon hjälp med att kunna köpa skolböcker, och efter att ha klarat grundskolan stöttade Gawu henne även så hon kunde studera vidare på gymnasiet. Med tiden gick hon även en utbildning i pedagogik.

I dag arbetar Selimatha Dziedzorm Salifu på en skola i huvudstaden Accra.

– På min skola kommer eleverna från välbärgade hem, och de blir till och med skjutsade till skolan. Men min förhoppning är att jag ska kunna återvända hem och kunna hjälpa till att befria andra barn som arbetar, säger hon.

Lyse Comins