Sri Lankas sjukvård hårt drabbad av den ekonomiska krisen

New Delhi, 220427 (SciDev.Net/IPS) – Fram till förra året ansågs Sri Lanka ha en välfungerande sjukvård. Men nu har landet drabbats av brist på läkemedel – på grund av en akut brist på likvida medel.

Den akuta ekonomiska kris som drabbat Sri Lanka har enligt experter lett till att landets sjukvård saknar den hårdvaluta som krävs för att man ska kunna importera viktiga läkemedel och utrustning.

– Den bristande tillgången på amerikanska dollar, importregler och bränslebrist har slagit mot leverantörsleden och hälsovårdsmyndigheterna har problem att beställa vanliga läkemedel och annat som behövs inom sjukvården, säger folkhälsoexperten Kumari Vinodhani som arbetar för Asiatiska utvecklingsbanken i Colombo.

Hon säger att den tilltagande bristen på viktiga varor är oroande – och uppger att icke-akuta operationer och vissa andra vårdinsatser nu har fått ställas in. Det är landets hälsovårdsdepartement som står bakom alla beställningar av läkemedel och annan utrustning som behövs på landets offentliga sjukhus, enligt Kumari Vinodhani.

Fackföreningen GMOA, som företräder vårdpersonal, har samtidigt gått ut med en internationell vädjan om donationer till landets sjukvård. GMOA har publicerat en lista med olika läkemedel som annars riskerar att ta slut.

Storbritanniens regering har samtidigt gått ut med en resevarning till sina medborgare eftersom det råder brist på ”läkemedel, mat och bränsle” i Sri Lanka på grund av bristen på hårdvaluta. Dessutom varnas för riskerna att drabbas av denguefeber i landet.

Världsbanken uppger att Sri Lanka har ohållbart stora skulder och att det krävs snabba politiska åtgärder för att bemöta landets svåra ekonomiska problem och se till att inte de redan fattiga och sårbara drabbas allra värst.

Fram till förra året bedömdes Sri Lankas sjukvård vara välfungerande av ett organ knutet till Världshälsoorganisationen, WHO.

Så sent som förra sommaren uppgav WHO:s regionala kontor att Sri Lanka var ett av de länder i regionen som satsade mest resurser på sin sjukvård.

Kumari Vinodhani menar att det som behövs nu är en upphandling som säkerställer att sjukhusen har tillgång till vad de behöver för sina patienter.

– För att möjliggöra det måste landet omedelbart få tillgång till resurser i form av amerikanska dollar, eftersom de mest efterfrågade varorna måste importeras, betonar hon.

*En längre version av denna artikel har tidigare publicerats av SciDev.Net

Sanjeet Bagcchi