Straffrihet driver på omfattande sexuellt våld i Sydsudan

Madrid, 220401 (IPS) – Flickor och kvinnor utsätts för ett omfattande och systematiskt sexuellt våld i samband med den konflikt som fortsätter att rasa i Sydsudan. Övergreppen fortsätter utan att någon ställs till svars, konstaterar en FN-kommission i en ny rapport.

Konflikten i Sydsudan har fruktansvärda konsekvenser för många flickor och kvinnor. Samtidigt riskerar nu landet också att drabbas av en omfattande matbrist.

Sydsudan är världens yngsta nation och har bara funnits sedan 2011, då regionen bröt sig ur Sudan. Trots att landet har stora oljefyndigheter lever en majoritet av befolkningen i extrem fattigdom.

Bara två år efter självständigheten bröt en konflikt ut och enligt en ny rapport från FN:s kommission om de mänskliga rättigheterna i Sydsudan har denna konflikt lett fram till en ”helvetisk tillvaro för flickor och kvinnor”. Alla stridande parter i konflikten pekas ut som förövare av våldtäkter – övergrepp som enligt kommissionen används som ett medvetet vapen för att förödmjuka befolkningsgrupper och driva dem på flykt.

Enligt kommissionen bär de militära ledarna ansvar för illdåden, antingen genom att de utförs medvetet och strategiskt – eller genom att de inte bestraffar förövarna.

Det systematiska våldet mot kvinnor uppges vara utbrett i hela landet, vilket skapat en mycket otrygg situation för alla flickor och kvinnor.

– Det är upprörande och fullständigt oacceptabelt att kvinnors kroppar systematiskt utnyttjas som krigsbyten i denna omfattning, säger Yasmin Sooka, ordförande för FN-kommissionen.

Enligt den nya rapporten vittnar kvinnor om hur de utsatts för brutala och långvariga gruppvåldtäkter, medan deras män, föräldrar eller barn har tvingats bevittna övergreppen.

Samtidigt rapporterar FN:s livsmedelsprogram, WFP, om hur en stor majoritet av befolkningen i Sydsudan nu har börjat lida brist på mat. Detta som en konsekvens av konflikten, den eskalerande klimatkrisen, pandemin och de stigande matpriserna.

WFP varnar för att Sydsudan riskerar att drabbas av en ”dold hungerkris” som kan komma att omfatta över åtta miljoner människor under de kommande månaderna.

Svenska Editor