Latinamerikas stora informella sektor hårt drabbad under pandemin

Caracas, 220323 (IPS) – Hälften av alla yrkesverksamma latinamerikaner – 140 miljoner människor –  beräknas finnas inom den informella ekonomi som kännetecknas av svaga skyddsnät. Det är också en sektor som har drabbats särskilt hårt av pandemin.

Många inom den stora informella ekonomin arbetar i offentliga miljöer och drabbas därför snabbt i samband med kriser. Men det handlar också om en grupp där många är beredda att ta sig an nya arbetsuppgifter för att kunna försörja sina familjer.

Sedan pandemin bröt ut för två år sedan beräknas många miljontals arbetstillfällen ha gått förlorade i Latinamerika. Det konstaterar FN:s arbetsorganisation ILO i en nyligen utkommen rapport. Många av de jobb som försvann fanns inom den informella sektorn.

– De informella jobben har fortsatt att karakterisera regionens arbetsmarknader, säger Roxana Maurizio vid ILO från organets regionala huvudkontor i Lima.

Enligt ILO är informella arbeten betalda jobb som utförs utan att de är registrerade, reglerade eller skyddade av gällande lagar och regler.

Enligt rapporten var tillväxten i regionen under förra året inte tillräcklig för att arbetsmarknaden skulle kunna återhämta sig – och arbetslösheten på regional nivå låg under förra året på knappa tio procent.

ILO uppger att 49 miljoner arbetstillfällen försvann när restriktionerna var som strängast under det andra kvartalet 2020. Av dessa har 4,5 miljoner arbetstillfällen ännu inte återuppstått – och många av de förlorade jobben innehades tidigare av kvinnor.

De med otrygga och oreglerade arbeten drabbades värst av krisen, och enligt ILO var tre av fyra arbetstillfällen som försvann i Argentina, Mexiko och Paraguay under första halvan av 2020 inom den informella sektorn.

Många som drabbades av arbetslöshet har det fortsatt svårt, men samtidigt visar data från vissa länder att upp emot 80 procent av de arbeten som återuppstått finns inom den informella ekonomin.

Över lag har återväxten gått långsammare inom flera kvinnodominerade sektorer – som inom hotellnäring och restaurangverksamhet.

Roxana Maurizio betonar att det som krävs på arbetsmarknaden nu är att fler erbjuds riktiga och formaliserade anställningar.

– Mer än någonsin behövs det en återuppbyggnad som är inriktad på människorna – det behövs fler och bättre arbeten, säger hon.

Enligt Roxana Maurizio behövs det också utbyggda socialt skyddsnät och satsningar för att säkerställa att de som fortfarande är hårt drabbade av krisen får det stöd de behöver.

Hon betonar att det också behövs inriktade satsningar för att säkerställa att drabbade kvinnor kan ta sig tillbaka till arbetsmarknaden.

Rafael Freire, generalsekreterare vid den latinamerikanska fackliga federationen TUCA, betonar samtidigt att det är svårare att organisera den moderna arbetarklassen, som till så stora delar består av personer med informella anställningar.

Humberto Márquez