Små önationer varnar för effekterna av missat 1,5-gradersmål

Canberra, 220302 (IPS) – Världshaven är mycket viktiga för klimatet och de har en avgörande roll för befolkningarna på många fattiga önationer. Bland länderna i Stilla havet finns det en stor oro för konsekvenserna om världen inte lever upp till klimatmålen.

Bedömare menar att det kommandet klimattoppmötet i november, COP27, måste resultera i att världens länder skärper arbetet för att leva upp till målet om en maximal temperaturökning på 1,5 grader i förhållande till förindustriella nivåer.

– Målsättningarna finns där, men alla måste göra mer. Inför det kommande mötet finns det en stor utsläppsklyfta som måste överbryggas – det krävs konkreta åtgärder för att vi ska slå in på rätt väg, säger Cameron Diver i Nya Kaledonien till IPS.

Han är chef för klimatfrågor inom den regionala utvecklingsorganisationen Pacific Community.

Stilla havet är världens största hav och täcker en tredjedel av jordens yta. Det suger också upp enorma mängder koldioxid. Men FN:s klimatpanel varnar för att de fortsatt höga utsläppen kommer att leda till att havens förmåga att fungera som kolsänkor kommer att försämras.

– Klimatförändringarnas socioekonomiska effekter kan bli katastrofala – de kommer att bli enorma för alla de människor vars liv är beroende av havet, konstaterar Cameron Diver.

Han säger att stigande havsnivåer kommer att minska möjligheterna att odla grödor och driva på folkförflyttningar, samtidigt som varmare, surare och mer syrefattiga hav gör det svårare för allt levande i haven. Risken för matbrist är stor, eftersom 70 procent av befolkningarna i Stilla havet främst får sitt protein från fisk.

På den polynesiska önationen Tuvalu bor alla i närheten av kusterna, säger Teuleala Manuella-Morris, som är engagerad i en lokal miljöorganisation:

– Vi är omgivna av havet och erosionen längs kusterna slår mot vår matproduktion.

Hon betonar att högre vågor och cykloner förstör åkermarker.

Befolkningarna i Stillahavsregionen har blivit alltmer röststarka i kampen för en hållbar utvecklingen av det hav så många av dem är helt beroende av.

– Alla Stillahavsöar är beroende av de marina resurserna och ekosystemens tjänster för sina statliga inkomster, för sin livsmedelssäkerhet och för sina arbetstillfällen, säger Graham Pilling, biträdande chef för programmet för fiskerifrågor inom Pacific Community.

Men de fortsatt ökande utsläppen riskerar att drabba alla världens hav hårt – och de 260 miljoner människor som är beroende av vattnen för sin försörjning. Många utvecklingsländer riskerar att drabbas av enorma ekonomiska förluster i form av minskad export.

De ökande växthusgaserna gör på sikt att haven blir varmare, surare och mer syrefattiga – vilket riskerar att leda till att världens korallrev dör. Det skulle få katastrofala konsekvenser för alla de fiskar och andra marina djur som är beroende av korallerna för sin överlevnad.

I synnerhet fisket av tonfisk står bakom tiotusentals arbetstillfällen och enormt viktiga inkomster för önationerna i Stilla Havet – varifrån det mesta av den tonfisk som fångas i världen kommer.

En majoritet av tonfisken fångas av utländska fiskebolag. Men för önationer som Kiribati och Marshallöarna står inkomsterna från fiskerättigheterna för en mycket stor del av de offentliga intäkterna.

En färsk studie gjord av internationella forskare, däribland Simon Nicol vid Pacific Community, visar samtidigt hur hårt den globala uppvärmningen riskerar att drabba tonfisken.

– Modeller visar att beståndet av tonfisk i Stilla havet riskerar att minska, säger Simon Nicol till IPS och varnar för att det kan utlösa en ekonomisk kris i flera av regionens önationer.

Förra året gick önationerna ledare ut i ett gemensamt uttalande där de krävde fler internationella insatser för att hejda den globala uppvärmningen. De betonade samtidigt att 1,5-gradersmålet kan komma att överskridas redan till 2030 – och att detta skulle få mycket negativa effekter för världens hav.

COP27 ska enligt planerna hållas i Egypten mellan den 7 och 18 november i år.

Catherine Wilson