Forskare: Tidiga insatser mot invasiva arter kan spara enorma belopp

220218 (SciDev.Net/IPS) – De ekonomiska skador som invasiva arter orsakar är minst tio gånger högre än vad tidiga förebyggande insatser skulle kosta. Det uppger författarna till en ny studie, som särskilt varnar för konsekvenserna i världens utvecklingsländer.

Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science of the Total Environment, belyser de enorma ekonomiska skador som invasiva arter orsakar mot skogs- och jordbruk samt fiskerinäring.

Det handlar om arter som skadar de nya miljöer där de börjar förökas. Invasiva arter innebär även ett hot mot den biologiska mångfalden och mot många människors försörjningsmöjligheter.

– När invasiva arter väl har etablerats kan det vara svårt att bli av med dem. Insatser som sätts in för sent blir inte bara dyrare utan också mindre effektiva på sikt, säger studiens huvudförfattare Ross Cuthbert, vid Queen’s University Belfast, i Nordirland.

Forskarna har skapat en databas där de beräknat de ekonomiska kostnader som invasiva arter har orsakat i världen sedan 1960 – och beloppen är enorma.

Jord- och skogsbruk har drabbats i form av produktionsminskningar och infrastrukturskador, samtidigt som sjukvården drabbas genom en ökad spridning av sjukdomar, enligt studien.

Detta samtidigt som små resurser har satsats på förebyggande insatser. Genom en modell har forskarna räknat ut hur dyrt det blir att inte tidigt agera mot invasiva arter.

Ross Cuthbert konstaterar att det ofta är för sent att agera när väl miljöskadorna börjar bli tydliga.

– Det är svårt att övertyga beslutsfattare om behovet av att investera i satsningar mot något som ännu inte har blivit ett problem. Men vår forskning visar värdet av att agera förebyggande.

Han menar att det görs alldeles för lite för att bemöta problemen – trots de stora hot som invasiva arter innebär för den biologiska mångfalden. Och studien visar att det i synnerhet gäller för världens utvecklingsländer.

Ross Cuthbert konstaterar att de invasiva arterna sprids snabbare i takt med att handel, turism och materialtransporter ökar – vilket betyder att de länder som är under ekonomisk utveckling riskerar att drabbas i allt högre grad.

Afrika, Asien och Sydamerika uppges redan ha drabbats av förluster som uppgår till hundratals miljarder dollar på grund av invasiva arter – samtidigt som dessa världsdelar bara investerat småsummor för att minska riskerna.

– Om inte mer effektiva förebyggande åtgärder sätts in så kommer dessa kostnader att fortsätta öka, vilket kommer att hämma den hållbara utvecklingen. Utvecklingsländerna måste förbättra sin kapacitet för att kunna bemöta och hantera biologiska invasioner för att undvika att bli särskilt drabbade i framtiden, säger Ross Cuthbert.

Han menar att investeringarna i första hand bör inriktas mot att förhindra att invasiva arter anländer och börjar spridas. Men det behövs också ökade forskningsanslag för att kunna upptäcka nya hot och för att utveckla nya metoder för tidiga bekämpningsinsatser.

*En längre version av denna artikel har tidigare publicerats av SciDev.Net

Claudia Caruana