Brasilien: Miljontals hotas av översvämningar och jordskred

Rio de Janeiro, 220202 (IPS) – Många miljoner brasilianare lever på platser som riskerar att drabbas av svåra jordskred och översvämningar. Och riskerna ökar i takt med att extremvädren blivit vanligare.

En studie som gjorts av det statliga Nationella centret för övervakning av naturkatastrofer, Cemaden, visar att många miljoner invånare över hela landet löper risk att drabbas av svåra jordskred eller översvämningar.

Studien bygger på befolkningssiffror från 2010 och visar att drygt fyra procent av invånarna då bodde på hotade platser. I dag skulle det innebära att 9,2 miljoner brasilianer riskerar att drabbas hårt. Samtidigt kan riskerna ha ökat ytterligare på grund av klimatförändringarnas tilltagande konsekvenser.

Cemaden bildades efter att en kraftig nederbörd hade orsakat stora jordskred i närheten av Rio de Janeiro 2011. En katastrof som ledde till att 947 människor omkom och att ytterligare nästan 300 person försvann, enligt Cemaden.

Riskerna är särskilt stora i de två storstäderna São Paulo och Belo Horizonte. I Belo Horizonte beräknas över 16 procent av befolkningen bo på platser som löper hög risk att drabbas av översvämningar eller jordskred.

Regina Alvalá, biträdande chef för Cemaden, säger till IPS att centret planerar att uppdatera studien efter att landet genomfört en ny folkräkning, något som enligt planerna kommer att ske under andra halvan av innevarande år.

Hon varnar samtidigt för att riskerna för att landets städer ska drabbas av allvarliga översvämningar och jordskred ökar. Detta på grund av en kombination av att de extrema väderfenomenen blir fler, samtidigt som storstädernas befolkningar växer.

Mario Osava