Rörelsen som förändrar villkoren för muslimska kvinnor i Indien

New Delhi, 211217 (IPS) – Indiens stora muslimska minoritet drabbas ofta av diskriminering – och inte minst gäller det kvinnorna. Det fick Noorjehan Safia Niaz och Zakia Soman att bilda BMMA, en rörelse som kämpar för muslimska kvinnors rättigheter och nu har närmare 50 000 medlemmar i landet.

Indiska muslimska kvinnors rörelse, BMMA, bildades 2007 eftersom Noorjehan Safia Niaz och Zakia Soman ville motverka de religiösa motsättningarna mellan hinduer och muslimer och ta strid med alla fördomar de möter både ute i samhället och inom den egna gruppen.

Zakia Soman säger till IPS att hon blev mer medveten om sin muslimska identitet efter att ha mött kvinnor som överlevt de blodiga antimuslimska upploppen i delstaten Gujarat 2002. Under våldsvågen – där hinduiska mobbar dödade över 1 000 människor – utsattes många muslimska kvinnor för sexuella övergrepp.

– Innan upploppen i Gujarat hade terrordåden den elfte september inträffat, vilket följdes av det så kallade kriget mot terrorismen. Händelserna blev som en stor börda för min identitet. Överallt uppmärksammades jag på grund av mitt muslimska namn, berättar Zakia Soman.

Hon menar att medan muslimska kvinnor riskerade att drabbas av våld så visade myndigheterna ett ointresse för situationen.

– Dessutom diskrimineras vi inom familjen på grund av felaktiga hänvisningar till religionen.

Även för Noorjehan Safia Niaz började engagemanget i samband med ett omfattande våldsutbrott – i efterspelet till att hindunationalister rev en moské i Ayodhya 1992. Händelsen följdes av upplopp över hela landet, där närmare 2 000 människor dödades. Hon säger att otryggheten som spred sig fick de muslimska kvinnorna att gå samman.

Noorjehan Safia Niaz betonar att kvinnorna måste kräva sina rättigheter – både i egenskap av muslimer och som indiska medborgare.

När de båda kvinnorna träffades insåg de att det fanns behov av en nationell plattform, och på den vägen skapades BMMA.

Sedan dess har rörelsen varit pådrivande för en rad samhällsförändringar – och gruppens medlemmar har fortsatt sin kamp trots att de har få resurser och drabbas av misstro inom de egna leden.

En stor seger var när BMMA lyckades förmå landets högsta domstol att undanröja ett tidigare förbud för kvinnor att besöka det inre rummet i en moské i Mumbai. Det har i sin tur banat väg för andra kvinnor att ta strid med de diskriminerande regler som tillämpas i olika religiösa byggnader.

En annan stor framgång var att BMMA tillsammans med andra grupper 2019 lyckades ogiltigförklara möjligheterna för en muslimsk man att skilja sig från sin hustru bara genom att uttala att han vill skilja sig tre gånger.

På gräsrotsnivå driver rörelsens medlemmar många projekt som är inriktade mot eftersatta kvinnor. De erbjuder bland annat stöd för att kvinnor ska kunna förbättra sina inkomster och bli mer medvetna om sina rättigheter.

Organisationen har samtidigt mött kritik för att fokusera allt för mycket på kvinnors rättigheter i en tid när islamofobin och de religiösa motsättningarna i Indien förvärras. Men Zakia Soman väljer att se det på ett annat sätt:

– Jag känner tillfredsställelse när dussintals kvinnor som överlevde kravallerna för två decennier sedan nu har förvandlats till engagerade aktivister, säger hon.

Zakia Soman menar att dessa kvinnor tidigare inte hade något att säga till om, i jämförelse med alla konservativa religiösa män.

– De har lyckats att ändra på uppfattningen om deras religion i vanliga indiers ögon, slår hon fast.

Mariya Salim