Malawi: Ökande antal självmord belyser akuta brister i vården

Lilongwe, Malawi, 211214 (IPS) – På senare tid har allt fler självmord rapporterats i Malawi i södra Afrika. Experter menar att den oroande utvecklingen sätter ljuset på de omfattande problemen med psykisk ohälsa i landet – och de enorma bristerna inom vården.

I september begick en tidigare biträdande talman i Malawis parlament självmord inne i landets parlamentsbyggnad. Händelsen fick stor uppmärksamhet i landet, men belyste samtidigt ett växande samhällsproblem.

Statistik från polisen i Malawi visar att antalet självmord har ökat snabbt de senaste åren. Och under årets första kvartal var siffran hela 50 procent högre jämfört med föregående år.

– Ökningen visar hur omfattande problemen med psykisk ohälsa är – och att vi inte gör tillräckligt för att bemöta detta, säger Harry Kawiya, som arbetar på en psykiatrisk vårdklinik på Zomba-sjukhuset, till IPS.

Det är en av mycket få institutioner i landet som är specialiserade på psykisk hälsa och psykiatriska sjukdomar. Detta i ett land med en befolkning på drygt 19 miljoner invånare.

På en polisstation i huvudstaden Lilongwe registrerar man nu i genomsnitt sex fall av självmord i månaden.

– Det är en kraftig och oroande ökning, och i nästan samtliga fall handlar det om män, säger polisstationens talesperson Foster Benjamin till IPS.

Charles Masulani, som arbetar på en katolsk psykiatrisk mottagning i landet, säger att de bristande kunskaperna om psykisk ohälsa är ett annat omfattande problem.

– Om någon drabbas av malaria så vet personen vart man ska vända sig, men kunskaperna är mycket sämre när det gäller psykiska problem. Det gör att många kämpar vidare på egen hand i stället för att söka hjälp, säger han.

Fattigdomen är utbredd i det tättbefolkade Malawi och experter menar att pandemins hårda ekonomiska konsekvenser ytterligare har förvärrat problemen med psykisk ohälsa. Kritiker anser samtidigt att regeringen inte har tagit frågan på tillräckligt stort ansvar.

Tidigare granskningar från landets ombudsmannaämbete visar att det finns stora brister inom vården för psykisk ohälsa och psykiatriska sjukdomar – och att det råder en akut brist på utbildad personal i landet.

Enligt studien finns det regioner där det nästan inte finns någon personal alls som är specialiserad på psykisk ohälsa. Ett annat stort problem är den omfattande bristen på mediciner, konstateras i granskningen.

Michael Udedi vid landets hälsodepartement medger att det råder stor brist på utbildad personal inom psykiatrin. Han säger till IPS att landets nuvarande hälsovårdsbudget inte innehåller några öronmärkta satsningar på psykisk hälsa, utan att det är de lokala myndigheternas ansvar att avsätta de resurser som krävs.

Just nu arbetar dock regeringen med utformningen av nya riktlinjer för den psykiatriska vården, som enligt planerna ska kunna införas i början av nästa år.

Michael Udedi säger att lagförslaget innebär att större resurser kommer att gå till satsningar på psykisk ohälsa i framtiden – och på utbildning av personal.

Samtidigt betonar han det också är viktigt att öka kunskaperna bland allmänheten, bland annat för att bekämpa den stigmatisering och diskriminering som riskerar att drabbas personer som lider av psykisk ohälsa.

Charles Mpaka