Vapenhandeln har fortsatt att växa under pandemin

New York, 211206 (IPS) – Mängder av företag och branscher har gått på knäna under coronakrisen. Men det gäller inte världens största vapenföretag – som i stället ökade sin försäljning under pandemin. Det visar en ny rapport från Stockholms fredsforskningsinstitut, Sipri.

Den nya rapporten visar att de största vapenföretagen under 2020 sålde vapen till ett värde av 531 miljarder dollar, en ökning med 1,3 procent jämfört med föregående år. Detta samtidigt som världsekonomin krympte med 3,1 procent.

Liksom tidigare visar Sipris uppgifter att de amerikanska företagen är flest på listan över de hundra största vapenföretagen – där 41 är baserade i USA. Och sedan 2018 har de fem allra största vapenföretagen varit amerikanska.

– De stora företagen skyddades av att regeringar har fortsatt att efterfråga militära produkter och tjänster. I en stor del av världen ökade de militära utgifterna och vissa regeringar satsade till och med mer på vapenindustrin för att motverka covid-19-krisens effekter, säger Alexandra Marksteiner, forskare vid Sipri.

Förra veckan rapporterade dessutom nyhetsbyrån AP om en ny jätteaffär mellan Frankrike och Förenade arabemiraten om leveranser av stridsflygplan och militärhelikoptrar. Det ska handla om den största enskilda franska vapenexporten hittills. Samtidigt är människorättsorganisationer mycket kritiska på grund av att Förenade arabemiraten ingår i den allians som strider i det långvariga kriget i Jemen.

Natalie J. Goldring, expert på säkerhetsfrågor och verksam vid Duke-universitetet, säger till IPS att den nya rapporten från Sipri återigen visar hur stort glappet är mellan världens försvarsindustri och den nöd som så många människor lider av.

– Det är stötande. Varje dollar som går till vapen är en dollar som inte används för att bemöta pandemins effekter eller människors grundläggande behov av mat, kläder och bostad, säger hon till IPS.

Även Norman Solomon, ordförande för organisationen Institute for Public Accuracy, är mycket kritisk till de enorma belopp som satsas på vapen. Han säger till IPS att företagen förser aktörer med vapen som används för att döda i konflikter – men också tar emot resurser som annars hade kunnat användas för att rädda liv.

På andra plats efter de amerikanska företagen kom kinesiska vapenleverantörer, följda av brittiska företag.

Thalif Deen