Ny koalition manar till fler satsningar på skolluncher

New York, 211130 (IPS) – Gratis skolluncher stärker inte bara elevers hälsa utan ökar också närvaron. Det lyfts fram av en ny koalition som kräver att alla skolbarn ska erbjudas ett nyttigt mål mat om dagen.

Den nya koalitionen består av över 60 länder och en rad organisationer och FN-organ som har som mål att alla elever ska erbjudas bra mat i skolan innan 2030.

I samband med lanseringen av satsningen betonas att ett första mål är att se till de program för skolluncher som fanns innan pandemin ska återupprättas igen – och att man ska nå ut till fler barn som lever i utsatta situationer.

– Skolluncher är mycket mer än en tallrik mat. De innebär en möjlighet att stärka lokalbefolkningar och att förbättra utbildningen och matsystemen globalt, säger Finlands FN-ambassadör Jukka Salovaara.

Satsningar på skolluncher stärker elevernas sociala skyddsnät och anses viktiga i kampen mot undernäring och för att bekämpa fattigdomen. Tillgång på nyttig mat stärker även elevernas engagemang och beskrivs av experter som en viktig metod för att förmå familjer att skicka sina barn till skolan – i synnerhet flickor.

Enligt Carmen Burbano vid FN:s livsmedelsprogram, WFP, har man kunnat dokumentera hur närvaron i skolorna ökar direkt när barnen erbjuds skolluncher.

– Det handlar om en verkligt viktig metod för att förmå barnen att komma till skolan, konstaterar hon.

Satsningar på skolluncher anses också kunna stärka de lokala samhällena – när den mat som erbjuds kommer från lokala bönder.

Enligt en studie från WFP erbjöds 380 miljoner elever lunch på sina skolor i början av förra året, innan pandemin. Under coronakrisen har dock många skolor stängt, vilket i sin tur lett till att en många av dessa elever också förlorat möjligheten att åtminstone få ett bra mål mat om dagen.

På senare tid har många skolor öppnat igen, men fortfarande beräknas det finnas 150 miljoner barn i världen som ännu inte har återfått tillgången till skolluncher.

Det är en situation som den nya koalitionen vill åtgärda genom ett stärkt samarbete med en rad länder och organisationer. WFP planerar att ta fram ett verktyg för att kunna granska utvecklingen.

Redan innan pandemin fanns det samtidigt närmare 73 miljoner skolbarn som levde i stor utsatthet och inte nåddes av satsningarna på skolluncher. Allra svårast är situationen för de barn som lever i områden som är drabbade av konflikter eller klimatrelaterade kriser.

WFP har lanserat ett samarbete med den globala fonden Education Cannot Wait, ECW,  i syfte att förbättra tillgången på skolluncher för barn som lever i krisområden.

– Enkelt uttryckt, så kan inte sjuka barn gå i skolan och barn som är hungriga har svårare att lära sig. Det är avgörande att vi ökar investeringarna för att förbättra hälsan och tillgången på mat för unga elever – i synnerhet flickor, säger WFP:s biträdande chef Valerie Guarnieri.

Även ECW:s chef Yasmine Sherif betonar skollunchens betydelse.

– För många barn och ungdomar i krisdrabbade länder kan en maten i skolan vara den enda måltid de får på hela dagen, säger hon.

Pandemin har även förvärrat den fattigdom som utgör ett hinder för många barns möjligheter att gå i skolan. I takt med att allt fler skolor börjar öppna igen betonar experter samtidigt hur viktigt det är att också satsningarna på skolluncher byggs ut.

Naureen Hossain