Stora bakslag i kampen mot mässling under pandemin

211118 (SciDev.Net/IPS) – Under förra året gick 22 miljoner spädbarn i världen miste om sin första dos av vaccin mot mässling. Pandemin har lett till ett stort bakslag i kampen mot den mycket smittsamma sjukdomen, uppger experter.

Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar, men den kan också nästan helt förebyggas med vaccin. Under förra året avled fler än 60 000 människor i sjukdomen, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

Enligt en ny rapport från WHO och den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, har risken för nya mässlingsutbrott ökat på grund av störningar inom den globala sjukvården under pandemin. Uteblivna vaccinationer tillsammans med en försämrad övervakning och inrapportering av sjukdomen har enligt rapporten lett fram till ”farliga förhållanden”.

Enligt mässlingsexperten Natasha Crowcroft vid WHO, som varit med och tagit fram rapporten, har kampen för att utrota mässling nu rullats tillbaka minst ett decennium. Hon betonar att det finns en stor oro för utvecklingen under det kommande året – eftersom risken för nya mässlingsutbrott ökar samtidigt som problemen med undernäring är på väg att förvärras.

– Det innebär en högre risk för stora utbrott med allvarliga och tragiska konsekvenser för barnen, säger Natasha Crowcroft.

Hon menar att världens länder omgående måste stärka de system som övervakar sjukdomsläget samt sätta fart på vaccinationerna – innan handel och resande återgår till samma nivåer som innan pandemin.

Under de senaste 20 åren beräknas över 30 miljoner människors liv ha räddats tack vare vaccinet mot mässling. Antalet dödsfall har snabbt minskat under denna period, från över en miljon avlidna år 2000.

Tre miljoner fler spädbarn gick miste om sin första vaccination under förra året jämfört med föregående år – den största ökningen som har rapporterats på två decennier, enligt rapporten.

Endast 70 procent av barnen fick dessutom sin andra dos – en siffra som måste upp till 95 procent för att säkerställa att mässlingviruset inte börjar spridas.

Förra året rapporterades betydligt färre fall av mässling i världen. Men enligt rapporten hänger det samman med en minskad inrapportering på grund av pandemin.
Natasha Crowcroft påpekar att både mässling och covid-19 måste bekämpas samtidigt.

– Att stå stilla går inte när det gäller mässling. Antingen går man framåt eller så faller man bakåt. Vid varje paus kommer sjukdomen tillbaka.

Under förra året inrapporterades större mässlingsutbrott i 26 länder, främst i låg- och medelinkomstländer. 18 av de hårdast drabbade länderna ligger i Afrika söder om Sahara. Enligt rapporten ställdes inplanerade vaccinationskampanjer in i 23 länder i världen under fjolåret.

– Stater och globala hälsoaktörer måste prioritera att söka upp och vaccinera barn mot mässling för att minska riskerna för stora utbrott och dödsfall som kan förebyggas, säger Kevin Cain, global vaccinationschef vid CDC.

Peter Ofware, chef för organisationen HealthRight Internationals avdelning i Kenya, menar att de hårdast drabbade länderna i Afrika kan behöva sätta in fler resurser för att få i gång vaccinationskampanjer.

WHO:s vaccinchef Kate O’Brien betonar att länderna så snabbt som möjligt måste se till att befolkningarna får covid-19-vaccin – men inte på bekostnad av andra nödvändiga insater.

– Rutinmässiga vaccinprogram måste skyddas och stärkas – annars riskerar vi att byta ut en dödlig sjukdom mot en annan, säger hon.

*Denna artikel har tidigare publicerats av SciDev.Net

Dann Okoth