Nigeria: Journalister som bevakat protester trakasseras

New York, 211115 (IPS) – I oktober förra året dokumenterade fotojournalisten Eti-Inyene Godwin Akpan den polisbrutalitet som drabbade demonstranter i Lagos. Nu har han tvingats ställa in en planerad utställning med de bilder han tog under protesterna. Det skriver Jonathan Franzen vid pressfrihetsorganisationen CPJ, i denna kommentar.

Eti-Inyene Godwin Akpans bilder från händelsen i stadsdelen Lekki den 20 oktober förra året visar skadade demonstranter som grimaserar av smärta på asfalten, efter att säkerhetsstyrkorna öppnat eld i samband med en protest mot polisbrutalitet. Myndigheterna har dock fortsatt att förneka att händelsen ägt rum. Ett år efter att bilderna publicerades på sociala medier planerade Eti-Inyene Godwin Akpan att ställa ut sin foton på ett museum i Lagos. Detta för att uppmärksamma att ett år hade gått sedan en protestvåg mot polisbrutalitet svepte över Nigeria.

Inför årsdagen blev han intervjuad av en lokal tv-kanal och berättade då om den planerade utställningen. Strax därpå blev Eti-Inyene Godwin Akpan uppringd av den federala säkerhetstjänsten DSS, som begärde att han skulle inställa sig för ett förhör. Då kände han sig tvungen att ställa in fotovisningen.

– Nu blundar jag bara med ena ögat när jag sover och håller hela tiden koll på omgivningen, säger Eti-Inyene Godwin Akpan.

Han anser att det handlar om en liknande form trakasserier som han drabbades av direkt efter protesterna – som då fick Eti-Inyene Godwin Akpan att gå i exil under en period. Han har nu begärt att DSS ska lämna in en formell kallelse till honom. Annars finns det en risk att han blir gripen utan att erbjudas tillgång till en jurist, ett förfarande som tidigare har dokumenterats av CPJ.

När CPJ vänder sig till DSS förnekar dock säkerhetstjänstens företrädare att man har kontaktat fotojournalisten.

Eti-Inyene Godwin Akpan är ett av många vittnen som uppger att människor sköts till döds av säkerhetsstyrkor vid protesterna i Lekki. Det var en av de dödligaste incidenterna i den proteströrelse som blossade upp under förra året med krav på att den fruktade polisenheten Sars skulle upplösas.

Flera journalister som bevakade protesterna misshandlades och trakasserades av polisen. En reporter, Onifade Emmanuel Pelumi, hittades död i slutet av oktober. Detta efter att han gripits av polisen i samband med att han bevakade en av protesterna.

Enligt Eti-Inyene Godwin Akpan är dock de bilder som togs i samband med händelserna i Lekki särskilt känsliga för landets myndigheter – eftersom de så tydligt tillbakavisar att något övervåld ägde rum. Landets armé har medgett att skott avlossades, men uppger att det bara handlade om varningsskott i luften.

Efter att Eti-Inyene Godwin Akpan hade publicerat sina bilder på sociala medier blev han kontaktad av anonyma personer som krävde att de skulle tas bort. Han uppger också att hans bank-konto frystes och att personal från DSS letade efter honom i hans bostad.

Efter att ha gått i exil under en period valde Eti-Inyene Godwin Akpan att återvända till hemlandet igen då proteströrelsen falnat. Men efter de senaste samtalen från påstådda DSS-agenter växer hans oro nu igen.

Han uppger också att han på senare tid har blivit uppringd av olika anonyma personer som ställt frågor om hans arbete.

*Jonathan Rozen bevakar situationen i Afrika för pressfrihetsorganisationen CPJ.

Jonathan Rozen