Global fond vädjar om akut stöd till afghanska skolor

New York, 211110 (IPS) –  FN-organ och internationella och lokala organisationer uppger att de är i akut behov av resurser för att kunna bedriva skolundervisning i det krisdrabbade Afghanistan.

Förra veckan besökte Yasmine Sherif, chef för den FN-stöttade globala fonden Education Cannot Wait, ECW, det krisdrabbade Afghanistan. Hennes budskap är att alla landets skolor måste öppna igen – och att detta i synnerhet är viktigt för landets flickor.

ECW, som arbetar för att barn i konflikt- och krisområden ska ges möjlighet att gå i skolan, vädjar om akut stöd från omvärlden åt alla de skolbarn i landet som är drabbade av den allt svårare situationen.

– Det krävs snabba insatser. Afghanistan är drabbat av en humanitär kris – det finns inga pengar i omlopp, det förekommer svält och fattigdomen är extrem. Skolorna måste öppna och utbildningen måste fortsätta, säger Yasmine Sherif till IPS.

Hon är människorättsjurist och har själv arbetat i Afghanistan och återkommande besökt landet de senaste 20 åren. Förra veckans besök var dock det första sedan talibanerna tog över makten i augusti.

– Det finns utbildade och starka kvinnor som fortfarande arbetar, men de får inte ut någon lön, vilket hänger samman med att biståndet till Afghanistan har dragits in.

Flera internationella institutioner har strypt biståndet till landet. Detta samtidigt som Världsbanken uppger att över tre fjärdedelar av de offentliga utgifterna i Afghanistan är beroende av utländskt stöd. De indragna biståndspengarna gör att landet nu riskerar att drabbas av en ekonomisk kollaps.

Yasmine Sherif uppmanar därför till ett utökat direktstöd till FN-organ som Unicef, och ECW, som hon menar har kapacitet att se till att resurserna går till lärare och elever. Enligt henne får lärarna i dagsläget inte ut sina löner.

Samtidigt har Unicef enligt Yasmine Sherif en välutbyggd verksamhet i landet – och om bara resurserna anslogs skulle organet enligt henne kunna se till att lärarna fick ut sina löner. Hon påpekar att en sådan finansiering i vanliga fall hade gått via en stor institution.

– Men nu befinner vi oss i en humanitär kris och det går inte att använda sig av de sedvanliga biståndsmetoderna, betonar hon.

Yasmine Sherif  säger att detta också gäller för andra FN-organ som dess livsmedelsprogram, WFP, och flyktingorganet, UNHCR.

– Finansieringen kan kanaliseras direkt via dem och då behöver inget gå via de styrande myndigheterna.

Enligt Yasmine Sherif är FN-organ och internationella och lokala organisationer nu i behov av uppskattningsvis motsvarande en miljard dollar – bara för att kunna täcka de växande behov som finns inom det afghanska skolväsendet.

– Det handlar om att rädda den afghanska befolkningen från en humanitär katastrof, slår hon fast.

Alison Kentish