Nytt verktyg ska hjäpa små önationer med energiomställning

Canberra, 211104 (IPS) – De små önationer i världen som är beroende av importerad olja för sin energiförsörjning har behov av investeringar för att driva på övergången mot gröna alternativ. Nu har ett nytt digitalt verktyg som ska hjälpa länderna med omställningen lanserats.

Experter betonar att en global övergång till förnybara energikällor är avgörande för att motverka klimatkrisen. För att lyckas kommer det att krävas politisk vilja – men också enorma investeringar.

Många av världens små önationer har dock svårt att hitta den finansiering som krävs.

Under det pågående klimatmötet i Glasgow har dock den mellanstatliga organisationen Samväldet och den internationella utvecklingsorganisationen SEforALL lanserat en satsning som ska förbättra möjligheterna för världens små önationer att locka till sig stora investerare som vill satsa på förnybara energikällor.

Det handlar om ett digitalt verktyg som stater kan använda sig av och som just nu testas i önationen Seychellerna. Landet, som ligger utanför Afrikas östkust, är för närvarande helt beroende av importerad olja – samtidigt som det relativa välståndet hotas av klimatförändringarnas effekter.

– Stigande havsnivåer innebär ett hot mot befolkningens försörjningsmöjligheter. Vi har drabbats av ökande erosion längs kusterna, stigande temperaturer och korallblekning – samt ett ökande antal cykloner, säger Tony Imaduwa, vd för landets energikommission, till IPS.

Situationen är densamma i många av världens små önationer, där förändrade mönster för temperatur och nederbörd samt inträngande havsvatten slår hårt mot jordbruk och sötvattenkällor.

För Seychellerna innebär dessutom oljeimporten en stor ekonomisk börda.

– När oljepriset stiger ökar också priserna på mat, tjänster, el och transporter, konstaterar Tony Imaduwa.

Alla medborgare i landet har tillgång till el. I många andra små önationer är dock situationen en helt annan. På öarna i Stillahavsområdet saknar närmare 70 procent av befolkningen el i sina bostäder.

För små önationer som också är utvecklingsländer är därför en ökad tillgång på billig förnybar energi en högst prioriterad fråga.

Småskaliga och gröna elsystem är dessutom fördelaktiga för önationer där befolkningarna lever utspridda på mindre öar som omges av stora havsytor. I många fall har dessutom länderna goda förutsätttningar att utvinna sol- och vindenergi.

För närvarande kommer bara fem procent av den energi som konsumeras i Seychellerna från förnybara källor – medan potentialen är stor. Den första större vindkraftsanläggningen har installerats utanför huvudstaden Victoria, och allt fler privatpersoner och företag har monterat solpaneler på sina tak.

För att verkligen komma i gång med omställningen krävs det dock stora investeringar. Detta är ett problem för de önationer som saknar starka institutioner och vars marknader är för små för internationella finansiärer.

Det nya digitala verktyget syftar till att förändra den situationen, genom att analysera data och beräkna vilka åtgärder länderna behöver genomföra för att bli mer intressanta för investerare.

Catherine Wilson