Denguefeber ett växande problem i Pakistan

Karachi, 211103 (IPS) – Denguefeber är ett ganska nytt hälsoproblem i Pakistan – men sjukdomen har blivit allt vanligare och antalet insjuknade som behöver vård har på senare tid ökat snabbt. Samtidigt väcker frågan om hur myggorna som sprider virussjukdomen ska bekämpas debatt.

För två veckor sedan började Sarah Tajammal, 23, att känna sig allt sjukare samtidigt som hon fick hög feber och drabbades av extrem trötthet och kräkningar. Det visade sig att hon hade fått denguefeber.

Hon bor i Lahore, en stad i provinsen Punjab i östra Pakistan som på senare tid har rapporterat allt fler fall av sjukdomen. Fler än 11 000 nya fall av denguefeber har nu konstaterats i provinsen och antalet fortsätter att stiga. Sjukhusen rapporterar att patienterna nu är så många att en del har blivit placerade på bårar i korridorerna.

Sarah Tajammal säger till IPS att hon kan ha fått sjukdomen hemma eller i samband med att hon besökte en trädplantering med sitt jobb. Samtidigt hade hon tur – efter några dagar började febern sjunka och nu börjar hon känna sig helt återställd igen.

Men hon kommer att vara mycket försiktig den närmaste tiden och göra allt hon kan för att undvika de myggor som sprider sjukdomen.

– Jag kommer att undvika att vara ute fram tills att det blir så kallt att myggorna dör, säger hon.

Det första fallet av denguefeber i Pakistan rapporterades så sent som 1994. Men det kom att dröja ytterligare elva år innan den första epidemin inträffade, i staden Karachi. Sedan dess har epidemier drabbat flera av landets provinser. Just nu är även mångmiljonstaden Karachi hårt drabbad.

– Det kommer hela tiden nya patienter med denguefeber. Sjukdomen tycks ha tagit över efter covid-19, säger Naseem Salahuddin, chef för avdelningen för infektionssjukdomar vid Indus-sjukhuset i Karachi.

De som har milda eller måttliga symptom skickas hem igen. Men enligt Naseem Salahuddinär är dödligheten hög bland de patienter som utvecklar allvarliga symptom och söker vård för sent.

Hon säger att sjukhusen i Karachi just nu klarar att ta hand om de flesta som insjuknar – men menar att det finns en risk för att situationen kommer att förvärras.

– Eftersom det inkommer allt fler patienter som är allvarligt sjuka riskerar sjukhusen att bli överbelastade, varnar Naseem Salahuddin.

Att sjukdomen spridits till flera delar av landet tyder Enligt Erum Khan, professor i mikrobiologi, på att den myggart som sprider sjukdomen har lyckats anpassa sig till nya klimatområden. Hon säger att utvecklingen dessutom kan ha drivits på av klimatförändringarna och en ökad urbanisering

– Antalet allvarliga fall har ökat. Samtidigt har myndigheterna agerat osammanhängande och utan några långsiktiga strategier, säger Erum Khan.

Många experter menar att myndigheterna i landets städer måste satsa större resurser på att rensa upp bland sopor och andra utrymmen där stillastående vatten gör det möjligt för mygglarver att frodas.

Samtidigt menar virusexperten Ijaz Ali, vid Comsats-universitetet i Islamabad, att myndigheternas inte har tagit till sig kunskaper från andra länder om hur myggorna bäst bekämpas. Han betonar att de återkommande utbrotten av sjukdomen visar att de strategier som används just nu inte fungerar.

Myndigheterna fortsätter att bekämpa myggorna med hjälp av besprutning i städer över hela landet och har med tiden också blivit bättre på att vårda personer som drabbas av denguefeber.

Men Ijaz Ali menar att myggorna i allt högre grad har blivit resistenta mot de besprutningar som enligt honom snarare är att betrakta som en ”kosmetisk” åtgärd.

Han anser att myggorna i stället måste bekämpas med en kombination av kemiska preparat och mekaniska så kallade myggfällor – samt biologiska metoder.

Ijaz Ali har under många års tid argumenterat för en teknik som går ut på att föda upp och sedan släppa ut stora mängder hanmyggor som har blivit genetiskt modifierade för att se till att deras avkommor dör innan de blivit färdigutvecklade.

Att myndigheterna hittills inte har godkänt denna metod har enligt honom lett till att problemen med denguefeber bara har fortsatt att förvärras. Detta trots att det enligt Ijaz Ali har genomförts flera lyckade försök med genmodifierade myggor i bland annat länder som Malaysia, Brasilien och Australien.

Andra experter lyfter samtidigt fram riskerna med att släppa ut genetiskt modifierade myggor i naturen. Enligt Rana Safdar, landets generaldirektör för sjukvårdsfrågor, skulle detta kunna få flera oönskade effekter – både i form av nya sjukdomar som kan spridas av myggor och ekologiska skador.

Zofeen Ebrahim