Migrationen till Mexiko förväntas öka ytterligare

Mexico City, 211101 (IPS) – I takt med att de klimatrelaterade katastroferna i regionen blir allt fler kommer antalet migranter som tar sig till Mexiko att öka ytterligare. Det visar studier.

Forskning visar att det finns ett samband med migrationen och det ökande antalet klimatrelaterade naturkatastrofer som inträffar i länder som El Salvador, Guatemala, Haiti och Honduras.

Mexiko har länge varit ett transitland för migranter från Centralamerika som vill ta sig till USA. Men med tiden har landet också i allt högre grad blivit en destination för många människor som tvingas lämna sina hem.

Den mexikanska migrationsforskaren Armelle Gouritin säger till IPS att studier visar att den växande klimatkrisen i regionens länder driver på migrationen. Men hon betonar samtidigt att det i vissa fall handlar om förändringar som sker över tid och därmed blir mindre uppenbara.

– Det gäller i synnerhet långsamma processer, som torkor och ökad ökenspridning, säger hon.

På senare år har både USA och Mexiko skärpt kontrollen av sina gränser – vilket lett till att allt fler migranter har stoppats och deporterats från Mexiko.

Samtidigt varnar Världsbanken i en ny studie för att Mexiko i framtiden kommer att tvingas hantera allt fler både inhemska och internationella migranter i klimatförändringarnas spår.

Enligt rapporten beräknas upp emot drygt två miljoner fler människor i Mexiko och Centralamerika att tvingas flytta fram till 2050. En av de regioner som förväntas få ta emot många nya migranter är dalen där huvudstaden Mexico City ligger. Detta i takt med att allt fler människor tvingas överge sina hemregioner när åkrarna blivit obrukbara eller på grund av stigande havsnivåer.

Emilio Godoy