Peru: Ökning av sexuella övergrepp i hemmen under pandemin

Lima, 211028 (IPS) – Peru har drabbats hårt av coronapandemin, med mycket höga dödstal. Organisationer menar samtidigt att de långa nedstängningarna fått förödande konsekvenser för de många flickor som utsätts för våld och sexuella övergrepp i sina hem.

– Det sexuella våldet mot flickor har förvärrats under pandemin eftersom så många har blivit inlåsta tillsammans med sina förövare, säger den unga aktivisten Mía Calderón, som är bosatt i huvudstaden Lima, till IPS.

Hon är engagerad i ungdomsorganisationen Vayamos och menar att de nedstängningar som genomförts för att hejda coronasmittan har fått svåra effekter för många av de flickor som tvingats stanna hemma från skolan ända sedan pandemin började.

Mía Calderón berättar om en flicka som hennes organisation lyckades hjälpa i samband med att hela samhället var nedstängt.

– Hon satt instängd med sin mamma, sina två systrar och deras styvpappa, som utsatte henne för övergrepp. Hon hann fly innan han våldtog henne, men är nu väldigt oroad för sina två systrar som bor kvar med honom.

Långt ifrån alla flickor lyckas dock få den hjälp de är i behov av.

Enligt officiell statistik föddes det 1 763 barn av flickor som ännu inte hade fyllt 14 år under 2020 och fram till i augusti i år. Enligt peruansk lag hade alla mödrarna utsatts för våldtäkter, eftersom så unga flickor inte anses kunna ha sex frivilligt.

Samtidigt garanteras inte dessa flickor möjligheten att genomgå en abort, eftersom Peru bara tillåter abort i fall där flickans eller kvinnans liv är hotat. Mia Calderón är en av många aktivister i Peru som kräver att aborter även ska tillåtas i samband med våldtäkt.

Den latinamerikanska kvinnorättsorganisationen Cladem anser att det handlar om påtvingade moderskap när så unga flickor blir mammor.

– Siffrorna är oacceptabla, men vi vet att de kan vara ännu högre i verkligheten eftersom alla fall inte blir inrapporterade, säger Lizbeth Guillén, som fram till nyligen var koordinator för Cladems avdelning i Peru.

Hon säger att det dessutom har varit svårare för flickor och kvinnor att anmäla våld och andra övergrepp under nedstängningarna, då många kvinnojourer varit stängda.

– Erfarenheterna har återigen visat att hemmet är den farligaste platsen för flickor, säger Lizbeth Guillén.

En ny rapport från Cladem visar dessutom att antalet graviditeter bland extremt unga flickor ökade kraftigt under förra året, jämfört med 2019.

Julia Vargas, 61, bor strax söder om huvudstaden där hon är engagerad i det lokala folkhälsoarbetet. Hon säger till IPS att många flickor drabbats mycket hårt i samband med de återkommande restriktionerna.

– Det sexuella våld som drabbat flickor under pandemin perioden har varit fruktansvärt, säger hon.

Enligt Julia Vargas anser en del män att de har rätten att utnyttja sina döttrar.

– Och i många fall tvingas deras mammor att titta bort, eftersom de inte har någon som kan försörja familjen om deras partner försvinner.

Hon berättar om ett fall där en pappa gjorde flera av sina döttrar gravida och sedan tvingade dem att genomgå olagliga aborter – utan att rättssamhället agerade mot mannen.

Även Mía Calderón menar att pandemin har visat att det sexuella våld som drabbar flickor främst begås av familjemedlemmar eller personer som står deras familjer nära. Hon säger att det dessutom är vanligt att flickorna inte blir trodda om de berättar om övergreppen.

Enligt Lizbeth Guillén måste landets rättsväsende i högre grad agera mot förövarna. Hon menar att det dessutom krävs fler förebyggande åtgärder mot det sexuella våld som drabbar flickor i deras hem. Ett annat krav är att utsatta flickor automatiskt ska garanteras rätten till abort.

 

Mariela Jara