Växande näthandel ger argentinska småbönder nya möjligheter

Buenos Aires, 211025 (IPS) – Att hitta marknader som erbjuder skäliga priser har alltid varit ett av de stora problemen för Argentinas småbönder. Men nu har nya möjligheter öppnats tack vare den växande näthandel som uppstått i spåren av pandemin.

Natalia Manini är medlem av lantbrukarorganisationen UST, som arbetar för att öka direkthandeln mellan småproducenter och konsumenter.

– För familjejordbrukare har problemet alltid varit att kunna marknadsföra och få ut ett rättvist pris för produkterna. Att sälja via distributörer är enkelt, men då försvinner också en stor del av pengarna, säger Natalia Manini till IPS.

För att bemöta problemen har UST öppnat en egen butik i staden Mendoza. Dessutom har gruppen nyligen gått med i det nationella nätverket Alma Nativa, som samlar över fyra tusen småbönder som gemensamt har börjat sälja sina produkter via internet.

Natalia Manin säger att småbönderna måste agera kollektivt för att ha en möjlighet att få skäligt betalt – och menar att den växande näthandeln innebär nya möjligheter.

Alma Nativa startades av de två organisationerna Fibo och ACDI för tre år sedan med målet att skapa en marknadsplats där ekobönder kan öka sina inkomster och bli mindre beroende av stöd från organisationer och myndigheter.

Fibos ordförande Gabriela Sbarra berättar för IPS att Alma Nativa lyckats få i gång ett samarbete med en av regionens största e-handelsplattformar, Mercado Libre, som inte tar någon kommission för de lokalt producerade ekologiska varor som nu säljs via internet.

Alma Nativa har byggt ett eget lager i utkanten av Buenos Aires, dit bönderna skickar sina produkter för vidare transport ut till kunderna.

Norberto Gugliotta är ordförande för kooperativet Cosar, som samlar 120 producenter av ekologisk honung i provinsen Santa Fe. Han menar att pandemin inte bara har lett till en ökad näthandel utan även har fått många konsumenter att intressera sig för produkter som är producerade under rättvisa förhållanden.

Argentina är ett land med en mycket stor jordbruksproduktion – som drar in stora exportintäkter genom i första hand sojabönor och majs. Familjejordbruk och ursprungsbefolkningar står bakom en stor del av produktionen och enligt den officiella statistiken är mer än 90 procent av jordbruken i landet småskaliga.

Samtidigt är infrastrukturen dålig på landsbygden och många bönder saknar fortfarande tillgång till internet.

Särskilt eftersatt är den nordliga regionen Chaco, där närmare 200 000 personer som tillhör landets ursprungsbefolkningar bor. Nyligen inleddes dock ett samarbete med Mercado Libre där ursprungsbefolkningarna kan marknadsföra hantverksprodukter via nätet.

Mercado Libres hållbarhetschef Guadalupe Marín säger till IPS att satsningen bygger på ett liknande koncept som redan finns i Brasilien, där syftet är att ge lokala hantverkare en möjlighet att sälja sina produkter till köpare från hela landet.

– Tanken är att kunderna ska kunna köpa lokalt producerade produkter som är miljövänliga och att småproducenter ska kunna nå ut med sina varor, säger hon till IPS.

Daniel Gutman