Lokala lånegrupper – ett lyft för kenyanska kvinnor

Nairobi, 211021 (IPS) – Många kenyanska kvinnor förnekas möjligheten att ta lån eftersom de saknar den säkerhet bankerna kräver. Men tack vare en satsning på lokala finansieringsgrupper har kvinnliga småbönder fått andra möjligheter att investera i sina jordbruk.

Änkan Pascaline Chemutai, 45, lever på att odla majs i regionen Rift Valley. Det ger henne de inkomster som krävs för att försörja de fem medlemmarna i familjen och betala för barnens skolavgifter och andra grundläggande behov.

Hon säger att allt hänger samman med att hon fick möjlighet att gå med i en lokal spara- och lånagrupp, i samband med att hennes man dog.

­– Tidigare var det min man som skötte alla affärer. Jag vet hur man sköter ett jordbruk, men hade inga pengar till att köpa in utsäde eller gödningsmedel och hade inga affärsmässiga kunskaper, berättar hon för IPS.

Det var fram till att hon gick med i en lokal finansieringsgrupp under ledning av den ickestatliga organisationen Joywo, som arbetar för att stärka kvinnor ekonomiskt. Inom gruppen samlar de kvinnliga medlemmarna in gemensamma sparpengar och får därefter möjlighet att ta lån ur den kollektiva kassan.

– Genom gruppen fick jag kunskaper om hur man sparar och lånar, berättar Pascaline Chemutai.

De lokala grupperna samlar mellan 10 och 35 medlemmar som gemensamt kan spara ihop ett kapital som medlemmarna sedan kan låna från.

Sharon Alice Anyango, projektledare vid landets departement för offentlig service, säger att systemet har gett många kvinnor möjligheten att bryta den finansiella exkludering som så många drabbas av.

– Kvinnor som inte kan få lån eftersom de inte kan erbjuda bankerna något i säkerhet kan på detta sätt i stället finansiera sina satsningar gemensamt, säger Sharon Alice Anyango.

För att få banklån krävs det att låntagaren har ekonomiska tillgångar, exempelvis i form av mark, som kan användas som säkerhet. Detta slår särskilt mot kvinnor, eftersom det vanligen är män som står som ägare av jordbruksmark – även om den brukas av kvinnor.

Några sådana krav finns det inte inom de lokala finansieringsgrupperna. Enligt Joywo finns det nu över 1 200 lokala spara- och lånagrupper i landet, som omsätter mångmiljonbelopp.

Till en början vände sig grupperna bara till kvinnor, men med tiden har även allt fler män blivit intresserade av den lokala finansieringsformen.

– Männen har börjar upptäcka magin, säger Sharon Alice Anyango.

Numera tillåts även män i de lokala grupperna, men stadgarna slår fast att minst 70 procent av medlemmarna ska vara kvinnor och att endast kvinnor får sitta på de viktigaste befattningarna.

Pascaline Chemutai berättar att det finns 20 medlemmar i hennes lokala grupp och att de har lyckats bygga upp en kassa med motsvarande drygt 300 000 kronor. Hon har själv återkommande tagit mindre lån för att kunna finansiera satsningar på sin jordbruksverksamhet.

– Jag tar lån och börjar betala tillbaka i en cykel som fortsätter varje år – och allt har fungerat utan några problem, berättar hon.

Den lokala gruppen har dessutom börjat samarbeta med andra spara- och lånagrupper – vilket gett Pascaline Chemutai nya kontakter och möjligheten att sälja sin majs på fler marknader.

Forskning har visat att när kvinnor erbjuds samma tjänster och ekonomiska möjligheter som män så leder det inte bara till en ökad matproduktion, utan gynnar hela lokalsamhället.

I Afrika söder om Sahara är jordbruket fortfarande den största arbetsgivaren för kvinnor. De kvinnliga bönderna har en avgörande betydelse för matproduktionen samtidigt som de förblir exkluderade från många finansiella tjänster. Många bedömare menar att de lokala spara- och lånagrupperna därför kan ha en helt avgörande betydelse både för kvinnornas försörjningsmöjligheter och för matproduktionen.

Joyce Chimbi