Vietnam satsar på noll hunger – medan fattigdomen ökar

Rom, 211005 (IPS) – Vietnam har upplevt en snabb ekonomisk tillväxt, men långt ut på landsbygden har utvecklingen halkat efter. Samtidigt som det pågår en satsning för att få bort undernäringen i landet ökar fattigdomen i spåren av coronakrisen.

På Vietnams landsbygd och i avlägsna orter drabbas vietnamesiska barn fortfarande av hämmad tillväxt på grund av undernäring.

Även om fattigdomen under de senaste decennierna har minskat snabbt i enpartistaten beräknar FN att en tiondel av befolkningen fortfarande lever under fattigdomsstrecket.

Samtidigt har de restriktioner som införts för att hejda coronapandemin lett till en snabbt ökande arbetslöshet – vilket i sin tur lett till att ytterligare flera miljoner vietnameser har drabbats av fattigdom. Hårdast utsatta är personer som arbetar inom den informella sektorn.

Sedan några år tillbaka har Vietnam bedrivit ett åtgärdsprogram med siktet inställt på ”noll hunger”. Målet är att alla medborgare ska ha tillgång till näringsrik mat innan 2030, i enlighet med FN:s globala utvecklingsmål.

Satsningen bedrivs tillsammans med flera internationella organ, däribland forskningsorganisationen Alliance of Bioversity International och CIAT. Ambitionen är att landets jordbruk ska omvandlas, med ett större fokus på den biologiska mångfalden och produktionen av nyttig mat.

Efter flera år av forskning och studier av olika socioekonomiska faktorer ska nu programmet omsättas i praktiken och förhoppningarna är stora att problemen med undernäring och dålig kost ska kunna bemötas.

För att uppnå en livsmedelsproduktion som kan hantera klimatförändringar och pandemier menar experter att det krävs fler satsningar på hållbara jordbruksmetoder – och en ökad inriktning på att skydda den biologiska mångfalden.

Problemen med undernäring har på senare år minskat i Vietnam. Samtidigt har klimatförändringarna och de problem som följt i spåren av pandemin satt ljuset på att landet är i behov av omfattande förändringar inom matproduktionen.

Tuyen Huynh, vid den globala forskningsinstitutionen CGIAR i Vietnam varnar för att Mekongfloden – som är så viktig för landets jordbruk och för transporter – blivit alltmer instabil. Och ett alltmer oförutsägbart klimat slår hårt mot landets bönder.

– Det blir allt svårare att bestämma vad som ska odlas, säger hon.

Ett annat växande problem är enligt Tuyen Huynh att många risodlare drabbas av inträngande saltvatten.

För att bemöta utmaningarna kommer det enligt experter inte i första hand att krävas att mer mat produceras – utan att myndigheter och bönder lägger ett ökat fokus på att få fram en mer diversifierad produktion av nyttigare mat. För att lyckas med det krävs det också att man i högre grad använder sig av lokala lösningar.

Samtidigt är en av de stora utmaningarna att nå ut med distributionen av nyttig mat till både landsbygd och städer.

– Ris är den viktigaste stapelvaran i Vietnam. Men medan vi exporterar ris och frukt så saknas dessa produkter i en del avlägsna regioner under vissa perioder – vilket innebär att det uppstår matbrist. Vattenfrågan är också ett stort problem i dessa regioner, säger Truong Mai, biträdande chef för Nationella näringsinstitutet.

Siri Jamieson